Gas
19:e mars 20192 min lästid

Ny luftgasfabrik

19:e mars 20192 min lästid
Ny luftgasfabrik
3D-modell av luftgasfabriken där Nippon Gases skall producera flytande oxygen och nitrogen genom att kondensera luft. Den flytande gasen lagras därefter i vakuumisolerade lagertankar där den har en temperatur på ca. -180 grader Celsius. Gasen fraktas sedan via kryotankbilar ut till kund. Illustration: Nippon Gases
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Nippon Gases investerar 200 miljoner norska kronor i en helt ny luftgasfabrik i Verran kommun som ligger cirka 100 kilometer norr om Trondheim. Satsningen under 2020 är viktig för att tillgodose leveranser för kunder inom växtområden så som fiskuppfödning, processindustri och off-shore verksamheter från Mitt-Norge och norröver samt för Svenska kunder i Jämtlandsregionen.

– I en stadigt växande marknad ser vi investeringen av en ny luftgasfabrik som nödvändig för att täcka efterfrågan av flytande oxygen och nitrogen i området. Spadtaget tas redan under våren 2019 och vi förväntar oss att första fyllda tankbilen lämna fabriken under 2:a halvåret 2020, säger Lars Borgli, vd på Nippon Gases Norge i ett pressmeddelande.

Val av placering

Luftgasfabriken kommer sysselsätta 2 anställda och indirekt 5-10 personer kopplade gastransporter och underhåll. Flera viktiga saker bidrog till valet av placeringen; underlättande av etableringen och ett särskilt gott tillmötesgående från den lokala näringslivsavdelningen i kommunen, byggklar tomt, tillgång av vatten för industribruk, vägförbindelser, kaj på industriområdet samt nödvändig strömtillgång från el-leverantören NTE.

– Nippon Gases etablering av en fabrik i Malm visar att det genom en tydlig politisk prioritering och ett aktivt näringslivsarbete är möjligt att locka till sig stora och seriösa aktörer. Kommunen har all anledning att tro på Nippon Gases etablering i Malm och dess positiva bidrag till chanserna för uppstart av andra industriprojekt som det för närvarande arbetas med.En etablering av detta slag ger den traditionella industrikommunen Verran en stärkt position när man från den 1:a januari 2020 blir en del av den nya Steinkjer kommun, säger Anders Lindstrøm, ordförande i Verran kommun.

Närhet ger miljöfördelar

Det är stora volymer gas som skall transporteras till utspridda kunder i de nordligaste delarna av Norge samt delar av Nord-Sverige och det passar bolagets mål på Nippon Gases att komma närmare våra kunder och marknaden generellt.

– Detta kommer få en positiv påverkan av transportavstånd baserat på dagens infrastruktur, säger Terje Wold, Chief Technology Officer på Nippon Gases i Norge, och fortsätter; vi skall även fokusera på miljöpåverkan under hela byggprocessen. Placeringen i industriparken låter oss dessutom angöra produktionsanläggningen med båt. Med endast 200 meter mellan hamnen och vår anläggning öppnar det upp för en väsentlig reduktion av vägtransporter.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0