Energi Gas
2 min lästid

VafabMiljö uppgraderar biogasanläggningen

26:e februari 2019, 10:36
VafabMiljö uppgraderar biogasanläggningen
Biogasanläggningen på Önsta Gryta. Foto: Henrik Westman, VafabMiljö
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

VafabMiljö uppgraderar sin biogasanläggning efter närmare femton år i drift. Ett partneringavtal slöts i december mellan VafabMiljö och tyska Dieffenbacher GmbH. Projektet har fått ett behövligt investeringsstöd från Klimatklivet.

– Det har varit 14 fantastiska år för biogasanläggningen i Västerås. När vi började 2005 var det många som rynkade pannan och undrade om det här verkligen skulle vara lönsamt. Men lönsamt blev det, vår anläggning har överträffat alla förväntningar. Vi har inte behövt göra några omfattande ombyggnationer eller reinvesteringar under den här perioden. Men nu är det dags att ta nästa steg, berättar Per-Erik Persson, projektledare för om- och tillbyggnationen.

Den nya anläggningen beräknas komma i bruk under hösten 2020. En nyhet är att cirka 5 000 ton/år förpackat livsmedelsavfall kommer att kunna omhändertas för framställning av biogas och biogödsel. Härutöver ökas den årliga mottagningskapaciteten till 25 000 ton matavfall i bruna påsar och 10 000 ton flytande avfall.

– De största anledningarna till att vi gör det här är för att höja driftsäkerheten, minska miljöbelastningen och öka effektiviteten. Den nya anläggningen kommer att ha en kapacitet för att leverera cirka 2,7 miljoner kubikmeter fordonsgas. Och det motsvarar ungefär lika många liter diesel, förstå miljövinsten här! Det kan räknas om till mer än 7 300 ton fossil koldioxid per år som inte hamnar i atmosfären och bidrar till växthuseffekten, säger Henrik Westman, delprojektledare.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0