Gas
12:e februari 20192 min lästid

Gasum och Caverion inleder samarbete

12:e februari 20192 min lästid
Gasum och Caverion inleder samarbete
Tankstation. Foto: Gasum
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Energibolaget Gasum och Caverion har avtalat om partnerskap i anslutning till övervakning och underhåll av Gasums tankstationer för tunga och lätta gasfordon. Samarbetet inleds till en början i Finland och Sverige samt utvidgas senare i år till Norge.

Caverion sköter servicen och underhållet av gastankstationerna i Finland, Sverige och Norge. Caverion svarar också för gastankstationernas kontrolltjänster, distanskontroll och för helpdesk-tjänster som gäller teknik 24/7. För den tekniska servicen och det tekniska underhållet i södra Finland samt för tekniska tjänster inom specialkunnande som gäller gas svarar huvudsakligen Gasum Tekniikka Oy.

Ska öka tillgängligheten på gas

– Vi bygger en nordisk gasmarknad och ökar tillgången på gas inom olika kundsegment. Det är bra att inleda samarbetet med partnern Caverion, som verkar i de nordiska länderna. Användningen av gas i trafik ökar för närvarande i alla fordonskategorier. Vi bygger nya gastankstationer och utvidgar under de närmaste åren nätverket i Finland, Sverige och Norge med totalt 50 stationer för tung trafik. De nya tankstationerna placeras med tanke på logistikfunktioner vid centrala knutpunkter, vilket stödjer trafik i Norden med miljövänlig gas, säger Ari Suomilammi, direktör för Circular Economy Finland, Gasum i ett pressmeddelande.

– Vi är glada över det nya samarbetet, som gör att vi kan betjäna våra kunder i Finland, Sverige och Norge med ett enhetligt och övergripande servicekoncept med lokala krafter. Målet med ett koldioxidneutralt samhälle kräver rikligt med åtgärder och vi deltar i att skapa möjligheter till trafik med lägre utsläpp, säger Thomas Hietto, direktör för Services Businesses Unit, Caverion.

Gasbilismen ska öka betydligt

Gasum räknar med att gasbilismen under de närmaste åren ökar betydligt. År 2018 hade i Finland registrerats cirka 6 300 gasdrivna bilar. Enligt Energi- och klimatstrategin 2030 borde Finland 2030 ha åtminstone 50 000 gasdrivna personbilar. De nuvarande gasdrivna långtradarna uppfyller redan idag kommande utsläppsmål, sålunda är gas ett utmärkt sätt att minska också på den tunga trafikens utsläpp. Nya gastankstationer byggs med ett snabbt tidsschema i alla nordiska länder.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0