Gas
20:e september 20182 min lästid

Nytt fabriksbygge väljer flytande naturgas

20:e september 20182 min lästid
Nytt fabriksbygge väljer flytande naturgas
Prima Protein AS bygger fabrik för produktion av proteinkoncentrat
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

LNG-leverantören Skangas har ingått ett avtal med Prima Protein om leverans av flytande naturgas till Prima Proteins fabrik i Egersund. Byggandet av den nya kundterminal vid proteinfabriken är i full gång. Det framgår av ett pressmeddelande.

Prima Protein AS bygger en ny miljövänlig, innovativ och effektiv fabrik för produktion av proteinkoncentrat, fiskmjöl och fiskolja i Egersund. Produktionen startar i januari 2019 och är budgeterad till en årsomsättning på 250 miljoner NOK.

Avtalet mellan Skangas och Prima Protein omfattar leverans av flytande naturgas (Liquefied Natural Gas/LNG) under sex år. Skangas producerar LNG vid sin anläggning i Tananger. Härifrån ska produkten levereras med lastbil till en ny kundterminal. Terminalen kommer att ligga i nära anslutning till Prima Proteins nya fabrik i Egersund.

– När vi valde naturgas från Skangas gjorde vi det med tanke på både leverantören och miljön. För oss är leveranssäkerhet och utsläpp viktiga faktorer. Med LNG är miljöpåverkan låg och vi ser på sikt också möjligheten att använda biogas i samma process i fabriken, förklarar Fredrik Andersen, Prima Proteins vd.

Bygger mottagningsterminal

Skangas bygger för närvarande en ny kundterminal i närheten av Prima Protein. Den kommer att ta emot den flytande gasen som sedan återförs till naturgas innan den går vidare in i Prima Proteins tillverkningsprocess.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0