Energi
2 min lästid

Fastighetsägarna kritiska mot prishöjning

19:e september 2023, 11:44
Fastighetsägarna kritiska mot prishöjning
Johan Wejdmark. Foto: Johan Strindberg.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

I det pressmeddelande som skickades ut förra veckan skriver Fastighetsägarna Stockholm att eftersom fjärrvärme alltid är ett lokalt monopol kan priset aldrig sättas utifrån marknadsprinciper. Vidare menar dem att det finns därför olika modeller för fjärrvärmebolagen att räkna ut prisförändringen till kund och att Stockholm Exergi använder sig av alternativprissättning, vilket i sin tur innebär att Stockholm Exergi baserar priset på vad kostnaden för alternativet till fjärrvärme skulle vara för en fastighetsägare och inte på sina egna, faktiska kostnader.

– Vi hade önskat att de hållit sig till att redovisa varför priset på alternativet till fjärrvärme har ökat med 12 procent och inte pratat om sina egna kostnader. Detta eftersom de i vald modell inte har använt sina egna ökade kostnader som grund för att räkna ut prishöjningen, säger Johan Wejdmark, affärsutvecklare och talesperson i fjärrvärmefrågor, som representerat Fastighetsägarna Stockholm i prisdialogen.

Den modell som används för att justera Stockholm Exergis priser bygger inte på kostnader, utan på vad alternativet till fjärrvärme är för en fastighet. Stockholm Exergi har jämfört priset på fjärrvärme med bergvärme, vilket är en rimlig jämförelse. Men i de kalkyler som gjorts har de lagt in så många krockkuddar att slutpriset för bergvärme inte stämmer överens med verkligheten menar Fastighetsägarna Stockholm.

– Priset sätts på en monopolmarknad av den aktör som innehar monopolet, i detta fall Stockholm Exergi. Det innebär att Stockholm Exergi har ett stort ansvar för att inte göra kalkyler som ger dem själva stora fördelar. De behöver kunna motivera sin prishöjning och det menar vi att de inte kan. Siffrorna håller helt enkelt inte, säger Johan Wejdmark.

#fastighetsägarna #stockholm exergi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0