Energieffektivisering
2 min lästid

Nobelprisaktuella LED ett genombrott för energieffektiv belysning

8:e december 2014, 09:52
Nobelprisaktuella LED ett genombrott för energieffektiv belysning
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

På onsdag delas årets nobelpris ut. Fysikpriset 2014 tilldelades som bekant uppfinningen av den blå lysdioden som gett upphov till en effektiv och klimatvänlig LED-belysning .

-Genom att byta ut all gammal belysning till moderna system med LED skulle vi enbart i Sverige kunna spara sex terawattimmar per år. Det är lika mycket el som producerades av Sveriges vindkraft år 2011 och motsvarar ett värde av sex miljarder kronor hävdar branschorganisationen Belysningsbranschen.

– Vi hoppas att nobelpriset kan ge LED den uppmärksamhet det förtjänar och att energieffektivisering av all belysning kommer igång på allvar nu, säger Mats Holme, VD på branschorganisationen Belysningsbranschen. Det finns enorma vinster att göra på att byta ut all ålderdomlig belysning till LED-teknik, både rent ekonomiskt och för klimatet.

Belysning svarar för ungefär en fjärdedel av världens elförbrukning. Det innebär att vi med smartare belysning skulle kunna spara mycket på jordens och våra egna resurser. LED-tekniken tillsammans med moderna styrsystem kan ge en så stor energibesparing som 85 %. Ålderdomlig belysning finns i stor utsträckning till exempel i offentliga lokaler som skolor, vårdlokaler och kontor, där alltså företag och offentlig förvaltning har stora belopp att spara genom att byta ut belysningen.

Sedan uppfinningen av LED-ljuset har effektiviteten utvecklats i snabb takt och överskrider både glödlampan, halogenljuset och lysrörens effektivitet. Dessutom har den en mycket längre livslängd.

– Det finns en gammal fördom kring LED att ljuset ska vara kallt, blått och artificiellt som kanske gör att tekniken inte slagit igenom på bred front i hem och offentliga miljöer ännu, menar Mats Holme. Inget kan vara mer fel. LED-tekniken tillåter att vi, i princip obegränsat, bestämmer vilka egenskaper ljuset ska ha i olika situationer. Vi kan till exempel efterlikna det naturliga ljusets växlingar, skapa miljoner olika färger och ändra ljusstyrka och mönster i det oändliga, avslutar Mats Holme.

 

#belysningsbranschen #fysikpriset 2014 #led
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0