Eldistribution
2 min lästid

Fortsatt satsning på svenska elnätet

24:e februari 2016, 09:21
Fortsatt satsning på svenska elnätet
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Som Branschaktuellt tidigare rapporterat så satsar Ellevio på att förbättra det svenska elnätet. Man har redan påbörjat arbetet i bland annat Skaraborg och Bohuslän. Nu har turen kommit till Dalarna och Gävleborg.

I Gävleborg handlar det om projekt för cirka 900 miljoner kronor som ska genomföras.

I detta projekt ingår:

– Modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Mycket ny teknik kommer installeras, som ger driftpersonalen helt nya möjligheter att styra och kontrollera nätet från distans. Exempel på större projekt som antingen har startat eller kommer påbörjas under det kommande året är Bollnäs, Norrala, Hudiksvall och Kilafors.

– Fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Stora projekt pågår eller kommer påbörjas under 2016 i Söderala-Östansjö (14 miljoner), Färila-Föne (11 miljoner), Sidskogen (7,5 miljoner), Hållsta-Rogsta (5 miljoner), Rödmyra-Sortvattnet (7,5 miljoner) och Vevlinge-Rabo (4,5 miljoner).

– Ansluta nya bostads-, affärs- och industriområden till elnätet.

– Bygga ut elnätet för att kunna ansluta mer vindkraft.

I Dalarna handlar det om projekt för cirka 600 miljoner.

I denna satsning ingår:

Fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Totalt planeras det att genomföra projekt för cirka 250 miljoner fram till 2019. Bland annat:

–  Nås , där man gräver ner cirka 10 kilometer ledning och bygger 11 nya stationer. En investering på cirka 7 miljoner kronor.

–  Hansjö , man bygger 15 nya stationer och gräver ner 9 kilometer ledning. En investering på cirka 8 miljoner kronor.

– Man gräver ner flera mil ledning i Lövnäs och Nornäs och bygger flera nya stationer, till en kostnad av cirka 20 miljoner kronor.

– I Idre gräver man ner 9 kilometer ledning till en kostnad av 4 miljoner kronor.

Modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Vi installerar ny teknik som ger driftpersonalen bättre möjligheter att styra och kontrollera nätet från distans. Just nu pågår flera stora projekt i stationer i Domnarvet, Äppelbo, Dala-Järna och nås. Bland kommande projekt kan nämnas Mockfjärd och Falun. Totalt handlar det om planerade investeringar för cirka 350 miljoner.

#eldistribution #ellevio #elnät #energi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0