Eldistribution
2 min lästid

Ny aktör vill driva Ringhals 1 vidare

21:a oktober 2020, 15:48
Ny aktör vill driva Ringhals 1 vidare
Ringhals
Anna Sjöström Anna Sjöström
Like 0

Planen är att Vattenfall ska stänga Ringhals 1 i slutet av året. Men nu kliver en ny aktör in på marknaden och vill driva kärnkraftverket vidare.
Det är fPlus först med att rapportera.

Det nybildade affärskonsortiet West Atomic Alliance, WAA, letar nu efter svenska och utländska investerare för att ta över driften av kärnkraftverket Ringhals 1.

Metheus Energy är organisatör för konsortiet och uppger att man redan i dag är involverade i diskussioner med investerare bland annat från USA och Kanada och med olika aktörer i framförallt södra Sverige.

– Just nu för vi en dialog med olika intressenter om att fortsätta driften. Det handlar främst om företag, men även kommunala energibolag som riskerar att drabbas av det växande energiunderskottet i södra Sverige. Vi är även i samtal med såväl utländska som svenska investerare, säger Jan Larsson, affärsutvecklare på företaget Metheus Energy AB, till fPlus.

WAA ser både miljömässiga som affärsmässiga skäl till att driva Ringhals 1 vidare. Marknaden har förändrats mycket sedan ägarna med statliga Vattenfall i spetsen 2015 beslutade om en förtida stängning av Ringhals 1. Bland annat togs skatten på kärnkraft bort 2018. Ringhals har varit lönsamt förutom år 2015 när de avskrev både Ringhals 1 och 2 på grund av förtida stängning, menar man.

– Det är ett annat läge nu på elmarknaden än vad som gällde 2015. Vi gör det här på kommersiella grunder. Vattenfall har angett att de genomför en förtida stängning av Ringhals 1 av affärsmässiga skäl men vi tror att det finns affärsmässiga skäl att driva det vidare, säger Jan Larsson.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0