EnergiVattenfall får miljardkompensation
8/03/2021 2min lästid

Vattenfall får miljardkompensation

8/03/2021 2min lästid
Vattenfall får miljardkompensation

Bildkälla: Vattenfall

Tyskland fasar ut kärnkraften och kompenserar nu elbolagen efter en lång tvist.

Vattenfall och den tyska förbundsregeringen har kommit överens om en mångmiljardkompensation för nedläggningen av den tyska kärnkraften. Utöver det ska även betalas cirka 1,8 miljarder av Eon för företagets utnyttjande av bolagens delade produktionsrättigheter.

Den tyska författningsdomstolen har två gånger bekräftat att Vattenfall har diskriminerats eftersom bolaget inte har kunnat använda sina produktionsrättigheter för kärnkraft såsom konkurrenter har kunnat göra. Överenskommelsen är utformad för att korrigera denna diskriminering.  

I enlighet med överenskommelsen ska Vattenfall få en kompensation på 14,5 miljarder före skatt.

– Detta är en modest implementering av de tyska domstolsbesluten som i slutändan är acceptabla för oss. Vi välkomnar den föreslagna uppgörelsen eftersom den sätter punkt för många års dyrbara och tidskrävande tvister. Tyskland är en viktig marknad för oss och vi kan nu fokusera på att gå vidare med våra planer på att fasa ut fossila bränslen och fortsätta att investera i klimatvänlig värme och elproduktion, säger Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg.

Detaljerna i uppgörelsen kommer att utarbetas i ett motsvarande avtal och en lag som behöver godkännas av den tyska förbundsdagen. Åtagandena behöver också godkännas av EU-kommissionen för att bekräfta att ersättningen inte är att betrakta som statsstöd.

De tidigare försäljningarna av produktionsrättigheter för kärnkraftverket Krümmel till E.ON kommer att återbetalas. Överenskommelsen omfattar dessutom ersättning till andra bolag än Vattenfall för delvis inte behövda investeringar för livstidsförlängning av kärnkraftsanläggningar.

En övergripande del av överenskommelsen är att avsluta alla tvister i frågan, inklusive domstolsprocessen inledd av E.ON mot Vattenfall och de förfaranden som Vattenfall drivit mot den tyska staten enligt ’Energy Charter Treaty’ och andra processer.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!