EnergiLiberalerna vill återstarta kärnkraftsreaktor
17/02/2021 2min lästid

Liberalerna vill återstarta kärnkraftsreaktor

17/02/2021 2min lästid
Liberalerna vill återstarta  kärnkraftsreaktor

Foto: Vattenfall

Efter den senaste tidens brist på svenskproducerad el är det viktigt att agera snabbt menar partiet som nu föreslår en lagändring.

“Nedstängningen av Ringhals 1 på nyårsafton 2020 förvärrade en redan besvärlig situation i kraftnätet i södra Sverige”, skriver Liberalerna som vill att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 ska återstartas. Efter den senaste tidens brist på svenskproducerad el är det viktigt att agera snabbt menar partiet som nu föreslår en lagändring.

Däremot finns legala hinder för en återstårt. Reaktorn får inte tas i drift eftersom den har anmälts som permanent avställd till Strålsäkerhetsmyndigheten. Nu föreslår partiet att upphäva den lag som förhindrar att ett kärnkraftverk återstartas.

– Allt som föreslagits tar lång tid och mer behöver göras, men vi måste förbättra situationen nu. Vi måste trygga den svenska elförsörjningen och skynda på klimatomställningen, säger Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni.

Även med en återstart av Ringhals 1 skulle läget fortfarande vara ansträngt, men det skulle ge tillgång till mer fossilfri el och det är det snabbast sättet att förbättra situationen i södra Sverige. Tekniskt sett kan en återstart göras på mycket snart.

-Det här är viktiga energi- och klimatpolitiska åtgärder som skulle bidra till att trygga den svenska elförsörjningen. Vi behöver ett leveranssäkert system som levererar fossilfri el till ett bra pris. Då krävs en kombination av kärnkraft, vattenkraft och vindkraft, säger Liberalernas energipolitiska talesperson, Joar Forssell.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!