Energi
2 min lästid

Vattenfall anklagas för fusk

28:e oktober 2020, 15:03
Vattenfall anklagas för fusk
vattenfall
Anna Sjöström Anna Sjöström
Like 0

Vattenfall anklagas för att ha fuskat i tillståndsprocessen för ett planerat biomassakraftverk i Amsterdam. 
En lokal miljöorganisation har därför dragit företaget inför domstol, det rapporterar Vetenskapsradion, Sveriges Radio, om.

Den nederländska miljöorganisationen Mobilisation for the Environment, MOB, menar att Vattenfall manipulerat utsläppsstatistik för att kunna få tillstånd att bygga kraftverket. 

– Vår åsikt är att Vattenfalls tillstånd är baserat på bedrägeri, säger Johan Vollenbrouk, chef för miljöorganisationen, till Vetenskapsradion.

Rättsprocessen de nu startat mot Vattenfall handlar om företagets planer på att bygga ett nytt kraftverk i Amsterdam. Det ska drivas med biomassa. Kraftverket är tänkt att ersätta ett annat kraftverk som drivs med gas. Om det blir av blir det i så fall Nederländernas största biomassakraftverk.

Eftersom kraftverket ligger granne med känsliga naturområden får det nya kraftverket inte leda till ökande utsläpp av giftiga kväveoxider.

Enligt miljöorganisationen har Vattenfall angett utsläppssiffror för dagens kraftverk som är mer än tre gånger högre än vad de har varit de senaste åren. Det för att få det planerade biomassaeldande kraftverket att framstå som renare än vad det i själva verket är.

Vetenskapsradion har bett Vattenfall om en intervju. I ett skriftligt svar säger företaget att de inte gjort något fel, och att tillståndet de fått bygger på en mycket noggrann process. De skriver också att det planerade biomassakraftverket inte skulle leda till högre utsläpp av kväveoxid.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0