Energi
20:e maj 20192 min lästid

Elbolaget: ”Vi kommer inte kunna ansluta alla”

20:e maj 20192 min lästid
Elbolaget: ”Vi kommer inte kunna ansluta alla”
Elbolaget Ellevio efterfrågar politiska åtgärder för att klara av Stockholms framtida elförsörjning. Bild: Pixabay
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Stockholm växer och nu varnar elbolaget Ellevio för att man redan till hösten 2019 inte kommer att kunna ansluta alla som behöver el i storstäderna, synnerhet i Stockholm och kräver nu politiska åtgärder.

Stockholm står inför en akut elförsörjningssituation, det skriver en av Stockholms elleverantörer i ett debattutspel i Svenska Dagbladet.

– Vi befinner oss i ett historiskt akut läge. Vi kommer helt enkelt inte kunna ansluta alla i Stockholm som vill ha el de närmsta åren, och det finns risk att vi tvingas neka anslutningar redan under hösten 2019, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Ökad efterfrågan och politiska krafttag

Stockholmarnas strömförsörjning kommer bland annat från lokalelproduktion men den som finns idag räcker inte till för att möta den ökade efterfrågan, samtidigt som byggande av nya elnät tar lång tid. Nu varnar elbolaget för att Stockholms utveckling riskerar att strypas.

– Vi behöver nu politiska krafttag för att inte riskera en i grunden positiv utveckling mot ökad elektrifiering, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Nu efterfrågar elbolaget bland annat investeringar i elnäten och kortare tillståndsprocesser inför ny nätkapacitet.

Anledningar till att elen inte kommer räcka till är bland annat att ökad digitalisering, nya stadsdelar, elbils-boomen och företagsetableringar.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0