Energi
19:e december 20182 min lästid

Energichef till nybildad koncern

19:e december 20182 min lästid
Energichef till nybildad koncern
Hans Kreisel. Fotograf: Evalena Karlsson
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Hans Kreisel lämnar Skellefteå Kraft i april för att bli chef för en nybildad koncern för gasinfrastruktur där gasnätbolagen Swedegas och Weum (fd Eon Gas) ingår.

Swedegas och Weum äger och driver infrastruktur för gas i sydvästra Sverige. Företagen arbetar med transport av gas utan att bedriva någon produktion eller försäljning av gas. Bland kunderna finns industrier, transportsektorn, hushåll och restauranger. Företagen verkar aktivt för att öka andelen förnybar gas i Sverige och har som mål att senaste 2030 ha 30 procent förnybar gas i systemet och till 2050 vara helt fossilfria.

Lyfta gasinfrastrukturens roll

De båda bolagen förvärvades under 2018 av First State Investments, via sin infrastrukturfond European Diversified Fund II, och nu bildas en ny koncern för att lyfta gasinfrastrukturens roll i energiomställningen. Anders Sundström, som har en lång och gedigen bakgrund inom både näringsliv och politik, tillträder som ordförande i januari 2019 och Hans Kreisel tillträder som koncernchef under andra kvartalet 2019.

– Framtidens energisystem har allt att vinna på att ta tillvara gasens och gasinfrastrukturens möjligheter. Personligen känner jag ett stort engagemang för att få driva dessa frågor med kraft och vara en part i dialogen om hur vi bäst löser omställningen av våra energisystem, säger Hans Kreisel i ett pressmeddelande. Vi kan konkret stötta de klimatpolitiska målen i Sverige genom att bidra till att viktiga samhällssektorer, som industrier och transporter, kan ställa om till allt klimatsmartare energilösningar.

“En fantastisk resa”

Hans Kreisel har de senaste sex åren verkat som koncernchef vid Skellefteå Kraft och är idag även ordförande i det europeiska branschförbundet GEODE och styrelseledamot i Energiföretagen. Han har sin bakgrund i ledande befattningar inom energibranschen i Sverige, Baltikum och Tyskland, och har tidigare arbetat inom bland annat Eon-koncernen, senast som vd för Eon Gas.

– Hans Kreisel har med sitt visionära synsätt lyckats rusta Skellefteå Kraft för att kunna möta energiomställningen i samhället. Det har varit en fantastisk resa med tuffa utmaningar som vd och personal har klarat av på ett utmärkt sätt. Nu önskar jag Hans Kreisel lycka till med sitt nya uppdrag, säger Alf Marklund, styrelseordförande Skellefteå Kraft.

Swedegas och Weum kommer att fortsätta att drivas under nuvarande ledarskap med Johan Zettergren som vd för Swedegas och Kenneth Andersson som vd för Weum.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0