Energi
1 min lästid

Här är världens första kärnkraftverk - på vatten

4:e december 2018, 14:56
Här är världens första kärnkraftverk - på vatten
Kärnkraftverket färdas till sin slutgiltiga destination sommaren 2019. Foto: Rosatom.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Akademik Lomonosov är världens första kärnkraftverk – som flyter på vatten. I november lyckades det ryska kärnkraftverket uppnå en långvarig kedjereaktion för första gången i en av två reaktorer.

Det är vid kusten i sibiriska staden Pevek som världens första kärnkraftverk på vatten ska stå redo för elproduktion under sommaren 2019. Kraftverket ska försörja industriella byggnader och hamnstäder med ström under hela sin livslängd på 35 till 40 år.

Kraftverket är utrustad med två KLT-40S reaktorer med en kapacitet på sammanlagt 70 megawatt. Det motsvarar elförsörjningen till en stad med runt 100 000 personer.

Kärnkraftverk fångar intresse från andra länder

Den 2 november i år lyckades den första reaktorn uppnå en kedjereaktion vid kusten utanför Murmansk, som är dess nuvarande position, och härnäst väntas den andra reaktorn att startas. Alla slutliga tekniska operationer på anläggningen är planerade att vara färdiga under slutet av året.
– Projektet är mycket lovande – flera länder i Mellanöstern och Sydostasien har redan uttryckt ett intresse för att använda denna teknik. För detta ändamål utvecklar Rosatom för närvarande optimerade flytande kraftaggregat avsedda för serieproduktion, skriver en extern pressavdelning för Rosatom i västra Europa till Branschaktuellt.

#elproduktion #kärnkraftverk #murmansk #ryssland #sibirien
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0