Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Hemställan till Länsstyrelsen i Hallands län om att av synnerliga skäl besluta att upphäva naturreservatet är ytterligare ett steg i Vattenfalls planering för att bygga ny kärnkraft vid Ringhals på Väröhalvön.
─ Väröhalvön är den plats i Sverige som vi bedömt är bäst lämpad för ny kärnkraft inom en rimlig närtid. Samtidigt är det planerade området för anläggningen trångt och vi har redan tidigare berättat att delar av naturreservatet Biskopshagen kommer att behöva tas i anspråk, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft på Vattenfall.
Platsen på Väröhalvön är utpekad som riksintresse för energiproduktion och ligger i direkt anslutning till Ringhals kärnkraftverk, vilket innebär att det både finns tillgång till infrastruktur, kompetens och hamn, liksom ledig elnätskapacitet.
Området är klassat som naturreservat sedan 1971. Dominerande naturtyp i naturreservatet är ljunghed och hällmarker. Föreskrifterna för det befintliga naturreservatet innebär att områdets naturvärden ska skyddas och att allmänheten ska ha tillträde till området.
─ Vår ansökan om att upphäva naturreservatet sker med stor respekt för de värden som finns på platsen i form av natur, kultur och friluftsmiljö. Därför har vi tagit fram en plan för kompensation, samtidigt som vi föreslår en särskild naturvårdsplan för de ytor som vi inte kommer att behöva nyttja. Det gäller bland annat fornlämningen Olas våle, som inte kommer att påverkas av kommande byggarbeten, säger Desirée Comstedt.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB