Energi
2 min lästid

Giganterna startar kraftbolag

14:e juni 2024, 09:34
Giganterna startar kraftbolag
Tom Erixon. Bildkälla: Alfa Laval.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Utbyggnaden av det svenska elsystemet är den största infrastruktursatsningen i Sverige på över ett sekel. För att satsningen ska kunna genomföras kommer energiföretagen, tillsammans med staten och industrin, behöva tydliggöra förutsättningarna. Svensk industri är redo att delta i den processen under de kommande åren, säger Tom Erixon, ordförande i det nybildade bolaget Industrikraft och koncernchef för Alfa Laval.

Industrikraft är initialt ett samarbete med Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen som likvärdiga aktieägare. Ett flertal industribolag som Industrikraft redan är i dialog med förväntas ansluta som delägare i ett andra steg.

Syftet med Industrikraft är att skapa en plattform för svensk industri att konstruktivt bidra med sina perspektiv och kunnande i energifrågor i dialog med energiföretagen och staten. Dialogen förväntas inkludera frågor som riskdelningsmodeller och finansiering. Vilka lösningar som krävs för att nödvändiga investeringar skall kunna genomföras behöver tydliggöras i närtid.

Industrikraft menar att elektrifieringen är avgörande för den industriella omvandling som behöver göras för att Sverige ska kunna nå klimatmålen. Det krävs tillgång till el till konkurrenskraftiga priser. Industrikraft anser att samtliga fossilfria energikällor behövs liksom baskraft som kärnkraft, storskalig utbyggnad av vind- och solkraft tillsammans med betydande energieffektiviseringar.

Styrelsen för Industrikraft kommer, utöver ordförande Tom Erixon, att bestå av Håkan Buskhe, Martin Lundstedt, Mikael Staffas och Carl-Henric Svanberg.

#alfa laval #boliden #industrikraft #skf #stora enso #volvokoncernen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0