Energi
2 min lästid

Levererar vätgasanläggning till energijätten

30:e maj 2024, 12:01
Levererar vätgasanläggning till energijätten
Loviisa kraftverk. Bildkälla: Fortum.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Vätgasanläggningen är till för Fortums forskning och utveckling av vätgas på den nordiska marknaden. Anläggningen byggs som ett första steg i att identifiera framgångsfaktorer för framtida storskalig vätgasproduktion inom Fortum.

Byggstart kommer att ske 2025.

Anläggningen som är belägen på Fortums mark i Källa, Loviisa öster om Helsingfors planeras bli en komplett vätgasanläggning med produktion, kompression och fyllning.

Euromekanik står för design, systemintegration och driftsättning av anläggningen medan finska Sarlin ansvarar för installation och byggnation på plats.

– Vi är väldigt glada att få leverera en pilotanläggning för vätgasproduktion till Fortum där framtidens gröna omställning rent konkret kan utvecklas. Vätgasens roll i omställningen är odiskutabel. Tillsammans med finska Sarlin gör vi systemdesign, systemintegration, installation och driftsättning av hela anläggningen. Här kan man optimalt testa en kombination av PEM- och Alkaline-elektrolysörer under olika förutsättningar, säger Peter Rydebrink, vd Euromekanik.

– Vi är mycket stolta över att samarbeta med Fortum i arbetet med denna banbrytande vätgasanläggning. Projektet markerar ett viktigt steg mot hållbar energiproduktion och stärker vår position i utvecklingen av grön teknik. Genom att kombinera vår expertis med Euromekaniks innovativa lösningar, skapar vi en anläggning som kommer att spela en nyckelroll i framtidens energilandskap, säger Juha-Matti Herpiö, Commercial Project Manager på Sarlin Oy Ab.

Källa testcenter finansieras helt av Fortums forsknings- och utvecklingsmedel. Den totala FoU-kostnaden för pilotprojektet är cirka 17 miljoner euro, skriver Fortum i ett pressmeddelande.

– Att testa vätgasproduktionen vid Källa testcenter i megawatt-skala kommer att ge värdefull information inte bara när det gäller design och drift av potentiella större anläggningar, utan också om affärsmöjligheterna som grönt väte och vätederivat ger. Pilotprojektet är det första steget mot möjliga framtida projekt och investeringar, säger Satu Sipola, vice vd för Power-to-X på Fortum.

#euromekanik #fortum
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0