Energi
1 min lästid

Vill bygga havsvindpark utanför Stockholm

29:e maj 2024, 14:53
Vill bygga havsvindpark utanför Stockholm
Illustration: Deep Wind Offshore.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Deep Wind Offshore som utvecklar havsbaserad vindkraft, planerar havsvindparken Erik Segersäll i Östersjön i svensk ekonomisk zon, cirka 74 kilometer öster om Nynäshamn.

På grund av vattendjupet i området på mellan 100 och 200 meter ska vindkraftverken stå på flytande fundament, som förankras i havsbotten. Den 880 kvadratkilometer stora parken planeras för en total installerad effekt på 4 500 megawatt. Det ger en total årlig produktion på upp till 19,5 terawattimmar, vilket är i paritet med den totala förbrukningen i Stockholms län med nära 2,5 miljoner invånare.

I den första fasen planeras för en elproduktion om 6,5 terawattimmar, motsvarande Stockholms stads årliga elförbrukning.

– Vi kommer att leverera el i stora kvantiteter, men havsbaserad vindkraft innebär även andra möjligheter. et finns enorm potential för svensk industri och leverantörskedja och det skapas lokala arbetstillfällen. Lyckas vi skapa förutsättningar för havsvind i större skala kommer Sverige att bli ett ännu mer attraktivt land för elintensiva industrier, säger Knut Vassbotn, vd på Deep Wind Offshore.

Erik Segersäll är Deep Wind Offshores andra ansökan om etablering av havsbaserad vindkraft i Sverige. Den första ansökan, avseende Olof Skötkonung, ligger också på regeringens bord och bereds av länsstyrelsen i Uppsala.

#regeringen #vindkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0