Energi
2 min lästid

Domstol säger ja till ett andra kraftverk i Örtofta

17:e maj 2024, 07:50
Domstol säger ja till ett andra kraftverk i Örtofta
Bildkälla: Kraftringen.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Det här är så fantastiskt bra och jag vill verkligen tacka alla som har varit inblandade i processen som tagit oss till denna punkt. Det gäller allt från såväl framtagning och förberedelser av ansökan och förhandlingarna med domstolen till hur vi har tagit emot, informerat och jobbat med önskemålen från de närboende i trakten, säger Fredrik Fackler, affärsområdeschef för Värme och kyla på Kraftringen.

Processen för att utöka produktionen vid Örtoftaverket har pågått sedan 2022 när Kraftringens styrelse fattade ett inriktningsbeslut om att investera i en ny produktionsanläggning för kraftvärme. Den planerade anläggningen ska komplettera det befintliga kraftvärmeverket i Örtofta och ersätta äldre värmeproduktionsanläggningar.

– På tisdagskvällen kunde jag cykla hem med ett stort leende på läpparna. Det känns väldigt bra att kunna gå vidare och se framåt nu när vi har detta besked på plats, det återstår mycket arbete för att förbereda inför investeringsbeslutet i styrelsen, säger Martin Petersen, projektledare för KVV2-projektet.

– Det känns bra att kunna gå vidare och se framåt i projektet nu. Beskedet är dessutom positivt på två sätt, dels har vi tillstånd att bygga ett andra kraftvärmeverk, dels innebar domen även förnyat tillstånd för den nuvarande verksamheten, säger Peter Ottosson, ansvarig för miljötillståndsprocessen.

Projektet och den befintliga verksamheten fortsätter nu parallellt och ett slutligt investeringsbeslut för en ny panna är planerat till andra kvartalet 2025.

Det nya kraftvärmeverket ska kunna tas i drift senast 2028.

#kraftringen #mark-och miljödomstolen #örtofta
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0