Energi
2 min lästid

Här planeras gigantisk biobränsleanläggning

15:e maj 2024, 09:48
Här planeras gigantisk biobränsleanläggning
Barbara Scheel Agersnap, CMP och Mikkel Sjølin Kiil, Green2x. Bildkälla: CMP.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Etableringen ska bidra i den gröna energiomställningen och skapa möjlighet till fler arbetstillfällen i Malmö.

Ambitionen med samarbetet är att säkerställa förnybar energiförsörjning, lokal tillväxt och hållbara sjöfartstransporter i framtiden.

Green2x är aktör inom storskalig produktion av biometan och gröna bränslen. Genom deras teknologi utvinns grön energi från halm som blir kvar efter att marker skördats. Utvinningen från råvaran är 95 procent.

– Vårt partnerskap med Green2x går helt i linje med CMPs ambitioner, där vi ser hamnen som en framtida energihubb. Vi vill bidra till att lösa utmaningarna i samhället kopplat till den gröna omställningen samtidigt som vi skapar nya affärsmöjligheter. Som hamn är vår målsättning att spela en betydande regional roll i övergången till gröna bränslen i nära samarbete med övriga aktörer i värdekedjan, säger Barbara Scheel Agersnap, CEO, Copenhagen Malmö Port AB.

– Vi är otroligt glada över att inleda detta spännande partnerskap med CMP och Malmö stad. Green2xs strategiska planer accelererar nu, vilket stöder våra ambitioner om att bli en internationell, grön bränsleproducent på kort tid. Placeringen i Malmö öppnar dörrar för en enorm potential. Det ger oss en unik möjlighet att stärka samarbetet med bland annat sjöfartsindustrin. Samtidigt så nyttjar vi de geografiska synergierna med vår anläggning i Vordingborg, framför allt när det gäller inköp av stora mängder av halm, säger Mikkel Sjølin Kiil, CEO, Green2x A/S.

Nästa steg i partnerskapet är en förstudieperiod, där projektet planeras i detalj och där relevanta tillstånd inhämtas. Därefter inleds etableringen och anläggningen förväntas stå klar 2030.

#copenhagen malmö port #green2x #malmö
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0