Energi
2 min lästid

Vattenfall och Borealis tecknar långsiktigt avtal

6:e mars 2024, 13:07
Vattenfall och Borealis tecknar långsiktigt avtal
Genrebild. Bildkälla: Vattenfall.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Avtalet tecknades i december förra året och sedan i janauri i år förser Vattenfall Borealis verksamhet i Stenungsund med 175 GWh fossilfri el per år, producerad vid Vattenfalls vattenkraftverk i Lule älv.

– Vi vill hjälpa våra kunder att nå fossilfrihet. Vi är glada över samarbetet med Borealis och att kunna erbjuda energilösningar som uppfyller Borealis ambitiösa hållbarhetsmål. Avtalet gör det möjligt för Borealis att ha ett långsiktigt kraftavtal baserat på fossilfri produktion, säger Branislav Slavic, chef för Customers & Solutions Nordics på Vattenfall.

Minskar med närmare 70 000

Den fossilfria elen som produceras förväntas resultera i att Borealis minskar sina Scope 2-utsläpp med cirka 6 800 ton per år vid deras anläggning i Stenungsund 1. Under de tio år som avtalet löper innebär det att totalt 68 250 ton i Scope 2-utsläpp undviks.

– Genom energiköpsavtalet med Vattenfall tar vi ett stort steg mot att nå koncernens ambitiösa energi- och klimatmål, och det bidrar också till vårt fortsätta arbete med att hitta lösningar för ett hållbart liv. Det här långsiktiga samarbetet gör att vi tar oss långt förbi en kritisk milstolpe och i god tid säkerställer att över 40 procent av elen som vi förbrukar i våra polyolefin- och baskemikalieverksamheter kommer från förnybara källor, säger Wolfram Krenn, Executive Vice President för Base Chemicals & Operations.

#borealis #vattenfall
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0