Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Planerna för ny kärnkraft på Väröhalvön, väster om det befintliga kärnkraftverket vid Ringhals, fortskrider. Vattenfall inledde en förstudie i juni 2022 för att undersöka de tekniska, legala och kommersiella aspekterna av att ta minst två små modulära reaktorer (SMR) i drift vid Ringhals under första halvan av 2030-talet.
– Förstudien har gett oss värdefulla insikter om förutsättningarna för att bygga nya reaktorer vid Ringhals. Tack vare att förstudien var inriktad på SMR kan vi nu jämföra denna nya teknik med storskaliga reaktorer som vi redan har god kunskap om, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall och fortsätter:
– Vi har landat i att vi ser goda möjligheter att bygga ny kärnkraft på Väröhalvön, men att det är för tidigt att välja reaktortyp. Det påverkar dock inte möjligheten att bjuda in till lokalt samråd, vilket vi planerar att göra inom kort. Ambitionen att ha en första reaktor i drift första halvan av 2030-talet kvarstår, säger Desirée Comstedt.
Förstudien om nya reaktorer vid Ringhals slutfördes enligt plan vid årsskiftet. Den utgör en del av det interna analys- och utredningsarbetet för att bedöma förutsättningarna för ny kärnkraft på platsen. Förstudien innehåller känslig affärsinformation och kommer därför inte att offentliggöras.
En viktig slutsats i förstudien är att det krävs statlig riskdelning för att affärsdrivande företag ska kunna investera i nya reaktorer.
– I alla länder där det byggs kärnkraft delas riskerna med staten i syfte att minska de annars höga finansiella kostnaderna. I likhet med andra stora infrastrukturprojekt finns särskilda risker under byggfasen av de första reaktorerna innan lärandeeffekter realiseras. Ett kärnkraftverk har också en mycket lång exponering mot marknaden, säger Desirée Comstedt.
Förstudien bedömer platsen på Väröhalvön vid Ringhals som lämplig för ny kärnkraft, även om det finns begränsningar på grund av ett naturreservat och ett Natura 2000-område.
Det framgår också av förstudien att platsen intill det befintliga kärnkraftverket vid Ringhals ger möjlighet till samutnyttjande av befintlig infrastruktur såsom nätanslutning, kylvattentunnlar och hamnanläggning. Det finns också hög acceptans för kärnkraft hos allmänheten i regionen och goda möjligheter att fortsätta bygga upp kärnkraftskompetens vid Ringhals.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB