Premium
3 min lästid

Larmet: 800 000 jobb är i farozonen

10:e december 2023, 07:20
Larmet: 800 000 jobb är i farozonen
Malin Johansson. Foto: Bengt Säll.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Industrirådet, med representanter för samtliga parter inom industrin, lanserar idag rapporten Elektrifiering är nyckeln till framgång med reformförslag för en snabb och kraftig utbyggnad av elproduktion och elnät i Sverige.
– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen tvingas lämna Sverige. Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM.
Klimatomställningen är avgörande för näringslivet, men just nu har vi har två alternativa scenarion framför oss.
– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten. Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM.
– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning. Då ska regeringen heller inte förvänta sig att företagen kommer kunna fortsätta investera och finnas i Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM.

Branschaktuellt Premium ger dig tillgång till allt vårt innehåll. Vi erbjuder beslutsstöd för dig inom bygg-, industri-, energi- och infrastrukturbranschen och tillgång till oberoende journalistik.

Har du redan ett konto? Logga in här

Som medlem får du:

  • Tillgång till allt vårt innehåll på Branschaktuellt.
  • Exklusiva analyser, data och sammanställningar för branschen.
  • Artiklar med tips och råd hur du lyckas bättre i ditt arbete.
  • Intervjuer med de viktigaste makthavarna i branschen.
  • Möjlighet att anpassa ditt nyhetsflöde på sajten.
Paywall image
Köp premium nu
För endast 199 SEK per månad
Betalningarna behandlas av
#ikem #industrirådet
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0