Energi
1 min lästid

Rikshem genomför stort energiprojekt i Uppsala

6:e december 2023, 11:45
Rikshem genomför stort energiprojekt i Uppsala
Solceller. Bild: Pixabay
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Energiprojektet riktar sig till cirka 1 200 lägenheter i stadsdelen Gränby i Uppsala. Målsättningen med projektet är att förbättra inomhusmiljön genom smarta lösningar. Bland annat kommer direktverkande el att ersättas med vattenburen värme. I projektet ingår solceller, borrning av geoenergibrunnar och installation av värmepumpar.

Varje energisystem förses även med ett modernt styrsystem som framtidssäkrar fastigheterna. De cirka 2 300 solpanelernas elproduktion motsvarar årsförbrukningen för cirka 40 villor.

– Rikshem har ett stort fokus på energiarbete och investerar inom energieffektivisering för att minska vår miljöpåverkan. Projektet i Gränby har utvecklats i samarbete med Enstar och ska bidra till förbättrat inomhusklimat, leda till lägre energianvändning, konvertering från direktverkande el och skapa förutsättningar för flexibilitet genom att använda olika energislag och ett nytt styrsystem som ger oss möjlighet att styra de tekniska systemen mer effektivt, säger Daniel Östman, Chef energi på Rikshem.

Energisystemet kommer att generera ett minskat behov av köpt energi om cirka 6 500 MWh/år, vilket motsvarar cirka 50 procent av den inköpta energin för värme och varmvatten. Investeringen i energientreprenaden ligger på 133 miljoner kronor.

#rikshem #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0