Energi
2 min lästid

Satsning inom förnybar energi utreds i Skellefteå

9:e oktober 2023, 14:59
Satsning inom förnybar energi utreds i Skellefteå
Joachim Nordin, VD, Skellefteå Kraft. Foto: Paulina Holmgren
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Skellefteå Kraft leder utredningsarbetet kring en industri som fullt utbyggd kan bli en av Sveriges största inom förnybar vätgas och elektrobränslen. Därför genomför en delegation från Skellefteå Kraft samt Skellefteå kommun ett besök i Rotterdam.

– Vi är i ett tidigt skede och då är den här typen av besök värdefulla. Vi är säkra på att en sådan här satsning får bäst effekt när det finns ett ekosystem där både nya och redan befintliga aktörer gynnas. Det har man lyckats med i Rotterdam och även i vår region finns flera industrier som på olika sätt kan dra nytta av förnybar vätgas som energibärare, säger Joachim Nordin, VD på Skellefteå Kraft.

Produktion kan inledas 2028

Själva utredningsarbetet kommer att ta mer än ett års tid att genomföra och det omfattar alla frågor som behöver säkerställas innan ett beslut om att bygga upp en ny industri kan tas. Om utredningen skulle leda till ett beslut om att bygga en anläggning kan produktion i industriell skala inledas 2028 med full drift från 2030. Potentialen är en av Sveriges största inom produktion och förädling av förnybar vätgas.

Vätgas är ett område där ett flertal initiativ tagits de senaste åren, både i Sverige och i andra delar av världen. Användningsområden finns bland annat inom industrin och inom framställningen av syntetiska bränslen för transportsektorn, där exempelvis sjöfarten och flygtrafiken ser möjligheter till kraftfullt sänkta koldioxidavtryck.

– I nuläget kan vi se flera färdvägar framåt för oss. Helt klart är att vätgasen har potential att ge ett kraftfullt bidrag i omställningen till ett energisystem baserat på förnybara källor. Vi kommer att fortsätta ta en aktiv roll i omställningen men är noggranna i att utvärdera varje case för sig, säger Joachim Nordin.

#skellefteå #skellefteå kraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0