Energi
1 min lästid

Länsstyrelserna eniga: Behövs tydligare lagstiftning

5:e oktober 2023, 13:17
Länsstyrelserna eniga: Behövs tydligare lagstiftning
Foto: Soltech Energy
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Av landets 21 länsstyrelser anser 18 att det behövs tydligare lagstiftning för att underlätta tillståndsprövningen av solcellsparker. Det visar en ny Novus-kartläggning gjord på uppdrag av Ilmatar Solar. Endast en av de 21 länsstyrelserna tycker att regelverket räcker som det är.

– Snart är det vinter igen. Vi har ett akut behov av en ökad energiproduktion i Sverige och med solenergi kan vi på väldigt kort tid komma upp i stora volymer. Vi kan etablera en storskalig solcellspark på bara 18 månader från den dagen vi får tillstånd från Länsstyrelsen. Den otydliga lagstiftningen gör att landets länsstyrelser tolkar lagen olika, vilket saktar ner utbyggnaden av svensk solenergi, säger Christian Gustafsson, VD på Ilmatar Solar.

För att uppmärksamma regeringen på den kraftiga ökningen av ansökningar och att lagstiftningen kring processen är otillräcklig gick sju länsstyrelser nyligen samman i en skrivelse till regeringen där även möjliga lösningar föreslogs.

– Länsstyrelserna har inte rätt direktiv och vet inte hur de ska agera. Solenergi har stor potential att göra stor skillnad på kort tid. Men för att det ska bli möjligt behöver vi ny lagstiftning och direktiv som tydliggör att energiförsörjningen ska prioriteras, säger Christian Gustafsson.

#ilmatar solar #länsstyrelsen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0