Energi
1 min lästid

Första spadtaget för nya batterifabriken i Torslanda

28:e september 2023, 07:40
Första spadtaget för nya batterifabriken i Torslanda
Novo Energys VD Adrian Clarke och Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: Novo Energy.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

I somras fick det samägda bolaget Novo Energy sitt miljötillstånd godkänt av mark- och miljödomstolen och i augusti gav Stadsbyggnadsnämnden i Göteborg bygglov för den första etappen om 130 000 kvadratmeter. Gigafabriken, som blir en av de största i Europa, med över 3 000 anställda och potential att tillverka batterier för en halv miljon bilar per år, planeras att tas i drift i slutet av 2026.

– Novo Energys batterifabrik kommer att bli ett landmärke för den gröna omställningen. Den kombinerar allt – viktig teknik, modern industri och tusentals arbetstillfällen med schyssta villkor. Det här gör Göteborg bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

Samtidigt växer Novo Energys R&D-verksamhet på Lindholmen där tar utvecklarna fram morgondagens batterier för Volvo Cars och Polestars bilar. På sikt ska cellproduktionen i Torslanda uppgå till 50 gigawattimmar per år.

– Det är en stor dag för oss, en verklig milstolpe. Vi är tacksamma för alla som bidrar på olika sätt. Kunnandet och innovationsförmågan som finns här i Göteborg är fantastisk, säger Adrian Clarke, VD för Novo Energy.

#northvolt #novo energy #torslanda #volvo cars
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0