Energi Eldistribution
2 min lästid

Vattenfall misstänks för prismanipulation

19:e maj 2023, 11:48
Vattenfall misstänks för prismanipulation
Bildkälla: Vattenfall.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Enligt utredningen undersöker Energimyndigheten om Vattenfall försökte konstgjort höja marknadspriset på el under föregående år.

Det påstås att Vattenfall faktiskt erbjöd mindre el på marknaden än vad bolaget hade kapacitet att göra, eller alternativt köpte upp för små mängder el för att driva upp priset.

Till exempel avstod Vattenfall den 5 maj förra året från att erbjuda börsen 2 000 megawattimmar el.

Även små förändringar i utbudet av el påverkar priset. Enligt elbörsbolaget Nordpool syns redan en prisskillnad på 100 mw/h på grund av variationer i utbudet. Alla elproducenter gynnas av prisökningen medan konsumenterna förlorar.

Om Energimyndigheten kan bevisa att Vattenfall manipulerade elpriset uppåt kan bolaget bli tvunget att betala en betydande bötesavgift. Marknadsdomstolen kan utfärda en påföljdsavgift på flera miljarder euro.

Det strängaste straffet för prismanipulation är 10 procent av bolagets omsättning under det år då brottet begicks. I fallet med Vattenfall skulle det innebära en summa på 2,13 miljarder euro eftersom bolagets omsättning år 2022 var 21,3 miljarder euro.

Det var Vattenfall själva som informerade Energimyndigheten om händelsen. Enligt bolaget var det ett misstag.

Marknadsövervakningens chef på Energimyndigheten, Antti Paananen, påpekar att det fortfarande är olagligt att manipulera priset, även om det var av misstag. Han säger också att det faktum att Vattenfall själva rapporterade händelsen kan påverka straffskalan.

Vattenfall är en av Europas största elproducenter.

#energimyndigheten #vattenfall
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0