Energi
2 min lästid

Freyr och Stena ingår återvinningssamarbete

11:e april 2023, 10:34
Freyr och Stena ingår återvinningssamarbete
Bildkälla: Freyr Battery.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Stena Recycling kommer att samarbeta med sin strategiska partner Østbø för att tillhandahålla en heltäckande lösning inom återvinning.

– Vår grundläggande strategi är återvinning av batterier och användning av återvunnet batterimaterial. Avtalet uppfyller våra höga krav när det gäller att hitta hållbara återvinningslösningar för vår verksamhet. Syftet är inte bara att säkerställa en ansvarsfull hantering av produktionsspill från vår produktion, utan också att möjliggöra användning av det återvunna materialet i vår egen produktion av nya batterier, säger Tove Nilsen Ljungquist, EVP Operations för Freyr Battery.

I avtalet ingår en option om att täcka Freyrs kommande produktionsanläggning för batterier, Giga Arctic i Norge. Batterimaterialet ska transporteras med järnväg till Stenas nya batteriåtervinningsanläggning i södra Sverige.

Det är en av Europas första storskaliga återvinningsanläggningar för batterier. Stenas avancerade återvinningsprocess kommer att göra det möjligt att återvinna batterimaterial och använda det för att tillverka nya batterier med mycket hög återvinningsgrad.

– Med detta avtal stärker vi vår position som en av de ledande återvinningsaktörerna i Europa, både inom batteritillverkning och inom fordonsindustrin. Vår nya anläggning i Sverige har initialt en årlig återvinningskapacitet på 10 000 ton och vi är beredda att utöka vår återvinningskapacitet i takt med att marknaden växer. Inom tio år räknar vi med att kunna hantera minst fem till tio gånger större volymer än vad vi kan hantera idag, säger Marcus Martinsson, Product Area Manager Batteries på Stena Recycling Group.

Fick statligt stöd

Förutom leveranser från Freyr kommer den svenska återvinningsanläggningen att hantera batterimaterial som har samlats in och förbehandlats i Stena Recyclings befintliga anläggningar och processer i Sverige, Danmark, Polen, Finland, Norge, Tyskland och Italien.

– Elektrifieringen av samhället har bara börjat, och vi vill främja en cirkulär strategi för batteriproduktion. Genom att stimulera återanvändning och återvinning av litiumjonbatterier, skapar vi förutsättningar för att lägga till det cirkulära perspektivet, avslutar Marcus Martinsson.

År 2021 fick Stena Recycling 70,7 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten för att bygga den nya anläggningen.

#återvinning #batteriåtervinning #freyr battery #stena recycling
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0