Energi Eldistribution
2 min lästid

Axpo köper skånskt batterilagringsprojekt

10:e mars 2023, 09:59
Axpo köper skånskt batterilagringsprojekt
Bildkälla: RES.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Projektet 20MW/20MWh, som är utvecklat av RES och SCR, ligger i Landskrona, och kommer att tillhandahålla stödtjänster för att balansera nätet för Landskrona Energi. Axpo Group kommer att bygga det litiumjonbaserade batterilagringsprojektet med RES som tillhandahåller byggledningstjänster.

Axpo Group har varit verksamma i Sverige sedan 2005. Batterilagringsprojektet i Sverige är ett av flera projekt som Axpo Group kommer att bygga i Europa under de närmaste åren.

Matilda Afzelius, VD på RES i Norden, kommenterar:

– Energilagring kommer att spela en allt viktigare roll i hela Sverige. RES har världsomspännande erfarenhet av batterilagringsprojekt och har levererat över 500 MW för att stödja en rad nätfunktioner. RES har ett nära samarbete med kommuner för att identifiera lösningar och leverera projekt som stödjer både energi- och ekonomiska behov lokalt. Axpo tillför en mängd erfarenhet av att tillhandahålla energiprodukter till marknaden, vi ser fram emot att arbeta tillsammans med dem för att leverera och driva detta viktiga projekt.

Frank Amend, Head of Batteries & Hybrid Systems på Axpo Group, säger:

– Vi strävar efter att bidra till energiomställningen genom att utveckla, bygga och driva batterilager över hela Europa och batterilagringsprojektet i Sverige är ett viktigt steg för oss. Vi ser fram emot att förverkliga detta projekt med RES i Sverige.

Ska möta efterfrågan på el

Projektet ligger i anslutning till där Landskrona Energi, som ska ansvara för att ansluta projektet till nätet, har en anläggning. Med en betydande tillväxt av verksamheter och bostäder som planeras för Landskrona kommun kan batterienergilagringsprojekt stödja utmaningen att hantera ett ökat utbud och efterfrågan på el.

Affären innebär att RES stöttar Axpo Group, och tillhandahåller byggledningstjänster innan projektet tas i drift under första kvartalet av 2024. RES tillhandahåller också tillgångsförvaltning och drift- och underhållstjänster och tillämpar sitt egenutvecklade RESolve-system.

#axpo group #landskrona #landskrona energi #res #scr
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0