Energi
3 min lästid

Siemens och Northvolt inleder samarbete

28:e maj 2018, 11:42
Siemens och Northvolt inleder samarbete
Peter Carlsson, vd för Northvolt, och Ulf Troedsson, vd för Siemens Nordics. Bildkälla: Siemens
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Siemens tillhandahåller Northvolt sitt tjänste- och produktutbud från Digital Enterprise, vilket kommer att möjliggöra en digitalisering av hela värdekedjan – från designen av battericellen till produktion och tjänster. Siemens kommer att stötta samarbetet genom en investering på 10 miljoner euro. När produktionen påbörjats blir Northvolt en prioriterad leverantör av litiumjonbatterier till Siemens.

I dag tillkännager Siemens och Northvolt ett samarbete kring utvecklingen av förstklassig teknologi för att producera högkvalitativa, gröna litiumjonbatterier. Samarbetet, som stöttas av Siemens genom en investering på 10 miljoner euro, innefattar även tillhandahållandet av litiumjonbatterier.

För att mildra effekterna av klimatförändringar ökar takten på omställningen till förnybar energi i Europa. Elektrifiering och en ökad användning av batterier är en nyckel i denna omställning, som möjliggör en storskalig förflyttning mot hållbara transporter och en djupare integrering av förnybara källor i energiutbudet. Europa står inför en stor brist på batterier inom de närmsta åren, till följd av en begränsande nuvarande och planerad försörjningskapacitet.

– Vi är väldigt glada att stötta Northvolt i utvecklingen av framtidens batterifabrik. Med vårt utbud inom Digital Enterprise bidrar vi till en konkurrenskraftig battericellstillverkning i Europa som fullt ut utnyttjar fördelarna med mjukvara och automatisering: större flexibilitet, effektivitet och kvalitet med en kortare tid till marknaden, säger Jan Mrosik, vd för Siemens Digital Factory Division.

– Northvolt är drivande i utvecklingen av batterier med väldigt låga koldioxidavtryck. Vårt utbud från Digital Enterprise kommer att vara ett stöd för Northvolts utveckling av en toppmodern batterifabrik. Vi är mycket glada över att gå in som partner i detta projekt, säger Ulf Troedsson, vd för Siemens Nordics.

År 2020, då produktionen börjar, kommer Siemens att köpa batterier från fabriken och göra Northvolt till prioriterad leverantör. Siemens kommer att stötta projektet genom en investering på 10 miljoner euro.

Siemens ser initiativet med Northvolt som ett referensprojekt för framtidens batteriproduktion, vilken kommer att vara beroende av integrationen och digitaliseringen av hela värdekedjan: från designen av battericellen genom produktionsplaneringen, tillverkningen och produktionen ända fram till utvecklingen av tjänsteutbudet.

Det tekniska partnerskapet innefattar två huvudområden för samarbetet:

– Teknologi i framkant. Användandet av Siemens produktutbud inom Digital Enterprise innefattar allt från tillverkningsplanering och designmjukvara till automatisering, inklusive industriella kommunikationsnätverk och molnlösningar. Det kommer att möjliggöra för Northvolt att optimera sin batteriproduktion och stärka sin konkurrenskraft.

– Tillhandahållandet av litiumjonbatterier. Siemens avser att köpa batterier från Northvolt så snart anläggningen för storskalig produktion är färdigställd. Företagen undersöker även möjligheten för gemensamma utvecklingsprogram.

– Den europeiska industrin förflyttar sig snabbt mot en ökad elektrifiering. Med en expertis i världsklass inom elektrifiering, automatisering och digitalisering blir Siemens en värdefull teknisk partner, leverantör och kund till Northvolt i denna förflyttning. Så snart vi påbörjar den storskaliga produktionen är avsikten att vi ska leverera de grönaste litiumjonbatterierna i världen, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd, Nortvolt.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0