Energi
1 min lästid

MP: Pengar från förnybar energi ska gå till lokalbefolkning

21:a maj 2018, 13:35
MP: Pengar från förnybar energi ska gå till lokalbefolkning
Miljöpartiet vill att lokalinvånare ska få möjlighet att vara delaktiga i förnybar energisatsning. Foto: Creative commons.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Miljöpartiet vill införa återbäring för vind- och vattenkraft. I förslaget ska lokalbefolkning i kommunerna där energiproduktionen finns få möjlighet att köpa andelar i kraftverken. 

Miljöpartiet presenterade i helgen ett förslag om en ny ekonomisk fördelaktig struktur. De vill nu att regioner, kommuner och områden där vind- och vattenkraftverk finns ska få möjlighet till ersättning. Fastighetsskatten för vindkraft ska tilldelas kommunerna.
Dessutom vill de att invånare ska bli erbjudna att köpa andelar i kraftverk, vilket visat sig framgångsrikt i Danmark, skriver de i ett pressmeddelande. Det ska det hjälpa lokalbefolkning att acceptera vindkraft i det egna området i större utsträckning.

Lokalbefolkning ska bli delaktiga i Sveriges miljömål

Målet är att personer ska få vara delaktiga i miljömålet – att Sverige senast 2040 helt ska drivas av förnybar el.
– Fler ska kunna vara en del av förändringen när Sverige blir ett land med hundra procent förnybar el. Därför borde privatpersoner få ett ekonomiskt incitament, utöver den uppenbara klimatvinsten, om det ska byggas vindkraft i närheten av där man bor, säger Lise Nordin (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

 

#energi #förnybar energi #miljömål #miljöpartiet #vattenkraftverk #vindkraftverk
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0