Energi
1 min lästid

Ellevio storsatsar på batterilagring

25:e januari 2023, 11:14
Ellevio storsatsar på batterilagring
Skissbild från batterileverantören Alfen. Bildkälla: Ellevio.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Investeringsprogrammet genomförs stegvis. Den första fasen innefattar två batterier om 15MW vardera i Kungsbacka och Lindome. Dessa börjar byggas under våren 2023, följt av ytterligare av ett energilager om 40MW på en ännu inte helt beslutad plats i Mellansverige.

Placeringen bestäms utifrån kapacitet i elnätet, kommunikationsmöjligheter och vilka nyttor batterierna får i energisystemet, bland annat. Projekten beräknas färdigställas under 2023 och 2024.

– Batterilager är en spännande teknik med många olika nyttor för elsystemet. En fördubblad elanvändning inom drygt 20 år betyder att vi måste utveckla ett helt ekosystem med digitala lösningar, energilager, stödtjänster med mera, säger Kristofer Fröjd, chef för strategi och affärsutveckling inom Elleviokoncernen.

Stor efterfrågan

“Efterfrågan på våra energilagringstjänster är stort, under året har vi byggt upp en portfölj med investeringar och kundprojekt på flera 100 MW . Avsikten är att stärka sin position som Sveriges ledande aktör inom batteri- och lagringstjänster.” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– I vår drar de nya projekten igång, men redan under 2023 kommer vi att kunna offentliggöra fler satsningar av minst samma storlek, säger Kristofer Fröjd.

#batterilager #ellevio #ellevio energy solutions
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0