Energi
2 min lästid

Norsk aktör storsatsar på svensk vindkraft

24:e januari 2023, 14:09
Norsk aktör storsatsar på svensk vindkraft
Ståle Gjersvold och Kari Skeidsvoll Moe. Bildkälla: Aneo.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

TrønderEnergi och HitecVisions etablerade den nya nordiska förnybara koncernen Aneo i somras. Bolaget har som mål att öka produktionen av vindkraft med 10 till 12 TWh (terrawattimmar) till 2030. Det motsvarar cirka åtta procent av den nuvarande norska kraftproduktionen.

Aneo jagar därför projekt i hela Norden och nu är det första stora avtalet om köp av förnybar energiproduktion ett faktum.

– Köpet innebär en ökning med närmare 30 procent av Aneos ägande inom vindkraftsproduktion och är ett viktigt första steg i etableringen av Aneo som en helt integrerad vindkraftsaktör i Sverige. Sverige kommer att bli en viktig marknad för oss, säger verkställande direktör för tillväxt förnybar energi på Aneo, Kari Skeidsvoll Moe.

Ström till 18 000 hushåll

Aneo köper de två svenska vindparkerna av investeringsfonden Marguerite. Köpeavtalet har ett värde på drygt 1 miljard norska kronor. Den totala produktionen för vindkraftsparkerna på 285 GwH (gigawattimmar), motsvarar förbrukningen hos cirka 18 000 svenska hushåll.

Grimsås vindkraftspark ligger i Tranemo kommun i Västergötland, södra Sverige och Brännliden vindkraftpark utanför Storträsk i Skellefteå, norra Sverige. De två vindparkerna har totalt 23 vindkraftverk.

– Aneo har bidragit till ett stort lyft för vindkraften i Norge, och har samma ambition i Sverige. Aneo ska vara en innovativ och trygg partner för alla som vill bidra till energiomställningen i Norden, säger Skeidsvoll Moe.

Aneo, som initialt har en investeringskapacitet på 15 till 20 miljarder NOK, har ambitionen att bidra med kraftutveckling, elektrifiering och energieffektivisering i hela Norden och bidra till att den nödvändiga energiomställningen blir lönsam för kunder, samhälle och ägare.

Öppnat kontor i Stockholm

Huvuddelen av nyinvesteringarna kommer att riktas mot ny kraftproduktion inom vind- och solkraft. Många av dessa investeringar kan komma att göras utanför Norges gränser, om regeringens förslag om en ny skatteordning för vindkraft i Norge antas.

– För att lyckas med våra tillväxtambitioner är vi beroende av vettiga ramvillkor. Vi konstaterar att svenska myndigheter över tid har varit måna om att underlätta vindkraft genom stabila och förutsägbara ramvillkor. Det gör Sverige till en intressant marknad för oss, säger VD för Aneo, Ståle Gjersvold.

Förra året etablerade Aneo ett kontor med egna anställda i Stockholm.

Aneo äger även 36,5 procent av börsnoterade Scandinavian Biogas och 23 procent i Sunna Group (solkraft) med huvudkontor i Åre.

#aneo
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0