Energi
1 min lästid

Ny studie: Vill fånga upp CO2 från avfall

24:e november 2022, 14:00
Ny studie: Vill fånga upp CO2 från avfall
Renovas anläggning i Sävenäs. Foto: Lars Ardarve, Renova.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Lösningen kan enligt bolagen innebära att runt 100 000 ton CO2 fångas in årligen från 2030.

– Energiåtervinning från avfall som inte kan eller bör materialåtervinnas är en samhällsviktig verksamhet som genererar fjärrvärme och el, samtidigt som kretsloppet avgiftas från skadliga ämnen genom avancerad reningsteknik. Med CCS kan vi även få bort de biogena och fossila koldioxidutsläpp som idag uppstår i processen, säger Anders Åström, VD, Renova.

– I vissa delar av samhället är det nödvändigt med CCS för att komma till rätta med koldioxidutsläppen. Detta är ett avgörande steg i stadens omställning och vi är glada att vara med och driva den utvecklingen, säger Per-Anders Gustafsson, tf. VD, Göteborg Energi.

Ska införas 2030

Den nu beslutade förstudien har som mål att ta fram en teknisk lösning för installation och integrering av koldioxidavskiljning, förvätskning, mellanlagring och utlastning från förbränningslinje 7 på Renovas anläggning i Sävenäs.

Förstudien ska vara klar under våren 2023.

Arbetet är ett viktigt steg för att nå målen i Renovas klimatplan, som har ambitionen att CCS ska introduceras år 2030 på avfallskraftvärmeverket i Sävenäs.

#göteborg energi #renova
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0