Energi
2:a maj 20182 min lästid

Multifunktionell takodling får solceller

2:a maj 20182 min lästid
Multifunktionell takodling får solceller
Foto: Utellus
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

 

Bee Urban Evolution Lab är ett 800 kvadratmeter stort showroom med odling, bikupor och miljöteknik på Garnisonens takterass. Anläggningen kommer att drivas med solceller. Taket invigs den 3 maj av miljöminister Karolina Skog.

– Visionen med Bee Urban Evolution Lab är att människor ska återupptäcka ”taket” med alla dess bortglömda möjligheter. Vi vill stärka stadens ekologi och få storstadsborna att förstå hur man främjar biologisk mångfald med hjälp av den senaste miljötekniken. Det känns fantastiskt att vi kan driva anläggningen med el från solen, säger Josefina Oddsberg Gustafsson, VD och grundare av Bee Urban i ett pressmeddelande.

Estetik och nytta

Solpanelerna som levereras av Utellus är av märket SunPower, ska vara världens mest hållbara solpaneler enligt Solar Scorecard. Panelerna installeras med ett unikt montagesystem, där varje synlig detalj är helsvart för att det ska bli så estetiskt tilltalande som möjligt. De monteras ovanför ett sedumtak med specialdesignat bevattningssystem.

– Här kombineras nya och hållbara tekniker på ett oerhört spännande sätt. Solpanelerna ger förnybar el till verksamheten, samtidigt som sedumtaket både främjar en jämn inomhustemperatur och ett rikt djurliv med bin, humlor och fjärilar. Vår förhoppning är att fler ska inspireras av att tänka ekologiskt i flera led, säger Stina Yones, vd på Utellus.

För inspiration

Bee Urban Evolution Labs gröna tak är multifunktionellt. Här finns odlingsbäddar, grönskande uterum för möten och konferenser och kök med närodlad vegetarisk mat. Solcellerna är en viktig del av konceptet eftersom elen är 100 procent förnybar, närproducerad och kommer att ha en avgörande betydelse för att möta städernas framtida utmaningar. Tanken är att fastighetsägare, skolor, företag och privatpersoner ska kunna besöka Labbet för att inspireras och lära sig mer.

– För oss på Utellus är det roligt att få vara en del av Bee Urbans innovativa satsning på Garnisonens tak med en skräddarsydd lösning för deras behov och den allra senaste tekniken. Vi ser med glädje att intresset för solenergi aldrig har varit större, säger Stina Yones.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0