Energi
2 min lästid

Vattenkraftsbolagen miljösatsar med tio miljarder kronor

24:e april 2018, 08:35
Vattenkraftsbolagen miljösatsar med tio miljarder kronor
Fortums vattenkraftverk vid Ljusne. Foto: Wikimedia commons.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Åtta av vattenkraftsbolagen, som står för 95 procent av landets produktion, går ihop och satsar tio miljarder kronor på förbättrad vattenmiljö. Under 20 år kommer summan att gå till en gemensam miljöfond.

Vattenkraftens miljöfond AB ska under en 20-årsperiod få in tio miljarder kronor. Det är genom ett avtal tecknat av åtta vattenkraftföretag, däribland Vattenfall, med målet att förbättra vattenmiljön i svenska vattenkraftverk.

Anledningen är på grund av Energiöverenskommelsen, där riksdagen beslutade att branschen själva helt ska finansiera arbetet för moderna miljövillkor.
– Den nationella prövningsplanen, som ingår i den proposition som regeringen nu lagt fram angående vattenkraftens framtid, ger en bra ram för det kommande arbetet med att uppnå moderna miljövillkor. Vattenkraftens Miljöfond kommer att bli en av de största finansiärerna av miljöinvesteringar i Sverige, vilket kommer att göra stor nytta för vattenmiljön, säger Christer Ljunggren från Vattenfall, som blir Vattenkraftens Miljöfonds styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Minskar ekonomiska konsekvenser för Vattenkraftsbolagen

Hur miljöfonden ska fungera och organiseras har varit i diskussion under ett och ett halvt år.
– Genom en solidarisk finansiering via Vattenkraftens Miljöfond AB minskar de ekonomiska konsekvenserna för enskilda aktörer, vilket säkerställer att miljöåtgärderna kommer till stånd där de gör störst nytta. Vattenkraftens Miljöfond beräknas kunna starta sitt arbete i början av 2019, säger Per Nordlund, Statkraft, ordförande för det projekt som drivits fram till nu.

De bolag som kommer att finansiera i miljöfonden är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Statkraft, Tekniska verken i Linköping, Uniper och Vattenfall.

#fortum #miljö #miljöfond #regeringen #vattenfall #vattenkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0