Energi
2 min lästid

Nytt kraftvärmeverk byggs i Stockholm

20:e april 2018, 12:54
Nytt kraftvärmeverk byggs i Stockholm
Karin Wanngård (S), Finansborgarråd. Foto: Peter Knutson.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I Stockholmsorten Hässelby byggs ett nytt kraftvärmeverk. Det är en del av att ersätta ett äldre kraftvärmeverk och på sikt fasa ut kolvärmen från Värtan.

Ett nytt kraftvärmeverk byggs just nu i Hässelbyområdet Lövsta i Stockholm. Det kommer att ha kapacitet att försörja över 200 000 lägenheter med värme och generera el som motsvarar 125 000 elbilars årsbehov. Det är ett beslut av exploateringsnämnden om ett markanvisningsavtal med fjärrvärmebolaget Stockholm Exergi.
Det är en del att ersätta kolkraftverket i Värtan som håller på att avvecklas.
– Det här är ett stort kliv på vägen till ett Stockholm som värms utan fossila bränslen. Det här gör vi att vi också kan fasa ut kolanvändningen i staden, säger Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett pressmeddelande.

Ersätter ett annat kraftvärmeverk i området

Planerna har funnits i över tio år och bygget gör det möjligt att ersätta det nuvarande Hässelbyverket, som byggdes på 1950-talet. Den är av stort renoveringsbehov och därför öppnar det upp för att istället bygga bostäder på marken.
Slutsatsen blev att marken i Lövsta, där det idag ligger en återvinningscentral, var det bästa läget att bygga på.
– Lövsta är den lämpligaste platsen för ett nytt kraftvärmeverk. Vi har utrett många andra placeringar, men ingen har de möjligheter för Stockholm som Lövsta ger. Nu kan vi ta ytterligare ett stort steg mot ett hållbart och robust energisystem genom att realisera målet att värma Stockholm med enbart återvunnen eller förnybar energi, säger Anders Egelrud, vd på Stockholm Exergi, i pressmeddelandet.

#el #hässelby #karin wanngård #kraftvärmeverk #kraftverk #stockholm exergi #stockholms stad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0