Energi
3 min lästid

Storsatsningen: Köper vindkraft för 58 miljoner euro

31:a augusti 2022, 09:26
Storsatsningen: Köper vindkraft för 58 miljoner euro
BIldkälla: Ingka.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

De tre vindkraftsprojekten är Galatea-Galene i Kattegatt, Triton i Östersjön söder om Sverige och Aurora mellan öarna Öland och Gotland. Projekten har potential att producera upp till 38 TWh tillsammans, när de väl är i drift, vilket motsvarar mer än 25 % av den el som förbrukas i Sverige 2021.

För Galatea-Galene och Triton har alla ansökningar om vindkraftstillstånd lämnats in, medan Aurora är i en tidig fas där två av tre ansökningar om vindkraftstillstånd har lämnats in. Förutsättningarna för havsvind på projektplatserna är gynnsamma på grund av de starka och stabila vindarna, relativt grunt vatten och närheten till överföringsnätet på land.

– Detta samarbete är ett djärvt drag för att utöka våra investeringsaktiviteter för att ta itu med minskningen av klimatavtryck långt bortom vår egen konsumtion och in i vår värdekedja. Vi ökar våra globala investeringar och åtaganden inom förnybar energi från över 3 miljarder euro idag till 6,5 miljarder euro före 2030, säger Peter van der Poel, VD för Ingka Investments.

Ingka Investments går in i ett kritiskt decennium för klimatåtgärder och har förbundit sig att utöka sina investeringar i förnybar energi till 6,5 miljarder euro som nästa steg mot 100 % förnybar energi över hela värdekedjan. Sedan 2009 har Ingka Investments investerat över 3 miljarder euro i projekt för förnybar energi inom vind- och solenergi, vilket gör det möjligt för koncernen att generera mer förnybar energi än vad den förbrukar i sin globala verksamhet. Målet är att producera 15TWh och stödja koncernens minskning av klimatavtrycket med 6 miljoner ton CO2 jämfört med baslinjen för räkenskapsåret 2016.

Offshore vindinvesteringar kan ge ett betydande bidrag till Ingka Groups ambition att minska sitt klimatavtryck. Detta är den andra havsbaserad vindinvesteringen för Ingka Investments.

– Vi har fått ett stort intresse från marknaden för att gå med oss ​​i det viktiga uppdraget att introducera storskalig havsbaserad vindproduktion i det svenska energisystemet. Jag är glad och stolt över att vi nu har slutit avtalet med Ingka Investments och baserat på vår historia av att ha realiserat 10 vind- och solprojekt tillsammans är vi övertygade om att detta partnerskap kommer att bli framgångsrikt. Väl etablerade kommer vindkraftparkerna att skapa långsiktiga jobb och affärsmöjligheter både lokalt och regionalt i takt med att behovet av tillgång till förnybar el ökar, säger Paul Stormoen, VD, OX2 AB.

Ingka Investments samarbete med OX2 startade 2010. Sedan dess har Ingka Investments förvärvat 10 projekt från OX2 i Sverige, Litauen, Finland och Polen.

Ingka Group äger 575 vindkraftverk i 17 länder, 20 solcellsparker och 935 000 solpaneler på taken till IKEAs varuhus och lager. Tillsammans uppgår vår totala förnybara energieffekt till mer än 2,3 GW, vilket motsvarar årsförbrukningen för över 1,25 miljoner europeiska hushåll.

#ikea #ingka investments #vindkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0