Energi
1 min lästid

Energibolag miljardsatsar på samarbete med uppstickare

29:e juni 2022, 15:50
Energibolag miljardsatsar på samarbete med uppstickare
Pressbild: Sundsvall Energi
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Sundsvall Energi har inlett ett samarbete med Liquid Winds för att bygga en ny elektrobränsleanläggning vid Korstavärket i Sundsvall där det ska tillverkas klimatneutralt fartygsbränsle. Anläggningen blir den andra av sitt slag, då den första är håller på att byggas Örnsköldsvik.

Anläggningen kommer nyttja biogen koldioxid som släpps ut från Korstaverket för att kunna producera 100 000 ton elektrobränslet e-metanol om året. Fabriken i Sundsvall får dubbla kapaciteten jämfört med FlagshipONE i Örnsköldsvik.

Claes Fredriksson, Liquid Winds VD och grundare, kommenterar:

”Vi är glada att presentera FlagshipTWO – ett projekt som ytterligare stärker Sveriges position i den gröna omställningen och samtidigt ger stöd åt lokal tillverkning av fossilfria bränslen. Fabriken i Sundsvall får dubbla kapaciteten jämfört med FlagshipONE i Örnsköldsvik, och riktar sig till sjöfartsmarknaden.”

Anders Jonsson, VD för Sundsvall Energi, kommenterar:

“Vi planerar för ett omfattande arbete under flera år framåt för att möjliggöra denna utveckling och det kan då bli den största industrisatsningen som gjorts i Sundsvall någonsin.”

Med en konstruktionstid på ungefär två år beräknas elektrobränslet bli tillgängligt i slutet av 2025 eller början av 2026. Tillsammans kommer de satsa ett flertal miljarder om det ska kunna genomföras, enligt uppgifter till SVT.

#energi #lliquid winds #sundsvall
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0