EnergiDags för elnätsföretagens storträff
13/05/2022 3min lästid

Dags för elnätsföretagens storträff

13/05/2022 3min lästid
Dags för elnätsföretagens storträff

Förra mässan 2018 hölls på Lugnets idrottsarena i Falun. Bilden visar cirka två och en halv station av åtta totalt. Bild: Energiföretagen

Vart 4:e år arrangeras EBR Metod- och maskindagar och nu har det blivit dags för årets mässa i Eskilstuna. Här samlas el- och distributionsbranschen för att ta del av den senaste tekniken och träffa sina branschkollegor, och i år kommer flera spännande nyheter att visas. Vi har pratat med Energiföretagen, en av mässans arrangörer, som berättar mer om det livfulla eventet.

På ett friluftsområde strax utanför Eskilstuna håller förberedelserna inför EBR Metod- och maskindagar på förfullt. Här byggs åtta visningsstationer under bar himmel där cirka 100 utställningsföretag kommer visa upp både nya och beprövade metoder, maskiner, verktyg och material. Arrangerar mässan gör Energiföretagen, EBR och Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, och i år väntas uppslutningen bli den högsta på flera år.

– Vi är i stort sett uppe i 1 600 deltagare vilket är rekordsiffran från 2006. Det känns såklart jättekul och utöver besökarna kommer även cirka 450 personer från utställarföretagen vara på plats, berättar Jenny Åkerberg Tattaranno, projektledare för mässan.

I år kommer EBR Metod- och maskindagar att hållas 17-20 maj och under mässans dagar ska besökarna få ta del av livfulla montrar.

– Unikt med EBR Metod- och maskindagar är att det som utställare inte går att köpa sin biljett utan här har EBR valt ut vilka aktörer som får ställa ut. På så sätt säkerställer vi att alla som kommer verkligen har något viktigt att visa upp. Det här är en mässa av branschen för branschen och därför är det viktigt att det här blir ett tillfälle där man både får inspireras och lära sig nya saker, säger Peter Silverhjärta, sakkunnig inom EBR.

Jenny Åkerberg Tattaranno tillägger:

– Vi har också jobbat hårt med kravställningen att alla utställare ska ha interaktivitet i sina montrar. För oss är det viktigt att deltagarna få vara med och testa saker och inte bara titta på produkter som ligger framlagda på ett bord.   

Jenny Åkerberg Tattaranno, projektledare, och Peter Silverhjärta, sakkunnig inom EBR. Bilder: Energiföretagen
Jenny Åkerberg Tattaranno, projektledare, och Peter Silverhjärta, sakkunnig inom EBR. Bilder: Energiföretagen

Berätta om några nyheter på mässan?

– Eftersom mässan inte har arrangerats på fyra år har det hunnit komma flera nyheter, men en nyhet är att det kommer vara mycket större fokus på eldrivna maskiner inom fordon och utrustning. Det kommer också fokuseras mer på drönare då det fortfarande är en relativt ny teknik i branschen. Att jobba med drönare under exempelvis besiktningar kan underlätta jättemycket och därför är det här en spännande teknik att kika närmare på, säger Peter Silverhjärta.

Andra metoder som kommer visas upp på mässan är exempelvis fiberutbyggnad och strömföring och för den som är intresserad kommer det 71 ton tunga mobila ställverket Vargen att finnas på plats. Likaså kommer initiativet Wattityd att ställa ut för de som har frågor och funderingar. Wattityd handlar om att alla som arbetar inom elbranschen ska ha rätt kunskap och attityd, och genom skärpta krav på elsäkerhetsområdets lärare ska Wattityd minska olyckorna i branschen.

Förutom en dag full av branschnyheter och inspiration kommer dagen avslutas med en gemensam middag och här kommer deltagarna både få något att äta och bjudas på underhållning.

– Vi hyr alla hotell som finns i staden och middagen som hålls på kvällen är nästan lika stor som Nobelmiddagen. Det här är ett fantastiskt tillfälle för branschen att få träffas och inspireras och vi ser verkligen fram emot att återigen få samla branschen på elnätsföretagens tveklöst största mässa, avslutar Peter Silverhjärta.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!