Energi
2 min lästid

SSAB och Luleå Energi i samarbete om fossilfri energi

7:e februari 2022, 13:38
SSAB och Luleå Energi i samarbete om fossilfri energi
Luleå vy av SSAB
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Överenskommelsen innebär att SSAB och Luleå Energi ska utreda tekniska- och andra viktiga förutsättningar för att tillvarata restenergier från framtida fossilfria ståltillverkningsprocesser. Målet är att skapa ett cirkulärt och fossilfritt energisystem, vilket framgår av ett pressmeddelande från Luleå Energi.

Teknikskiftet mot en fossilfri ståltillverkning kommer med möjligheten att kunna minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med mer än 10 procent. Omställningen utgör därmed en viktig del i den svenska såväl som europeiska strävan att nå uppsatta klimatmål. Samtidigt skapas nya förutsättningar för den lokala fjärrvärmeproduktionen i Luleå som bygger på återvinning av restgaser från masugnsprocessen.  

– Vi har en unik relation där vi i över 50 år har arbetat tillsammans för att ta vara på restenergier och skapa fjärrvärme lokalt. När vi nu planerar att bygga ett nytt produktionssystem i Luleå och därmed i stort sett ta bort alla våra koldioxidutsläpp, är målet att tillsammans med Luleå Energi se hur vi på bästa sätt kan bidra till Luleås fjärrvärmesystem även i framtiden, säger Tomas Hirsch, ansvarig för energifrågor på SSAB och SSABs styrelserepresentant i LuleKraft. 

Så gott som alla småhus, flerfamiljshus och offentliga byggnader i Luleå värms med hjälp av restenergier från SSAB.

– Vi har ett väldigt stabilt fjärrvärmesystem i Luleå. I takt med att vi hittar fler möjligheter att nyttja tekniken, och kanske också hittar nya källor för fjärrvärme, fortsätter vi också utveckla systemet. Fjärrvärmen är redan idag cirkulär, och tillsammans med SSAB är målet att Luleåborna ska få värme som både är fossilfri och cirkulär, säger Malin Larsson, vd på Luleå Energi. 

#fjärrvärme #fossilfri energi #luleå energi #ssab #stål
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0