EnergiLiquid Wind och Ørsted ingår samarbete i e-metanolprojekt
12/01/2022 3min lästid

Liquid Wind och Ørsted ingår samarbete i e-metanolprojekt

12/01/2022 3min lästid
Liquid Wind och Ørsted ingår samarbete i e-metanolprojekt

FlagshipONE visualisation Örnsköldsvik. Bild: Liquid Wind

Ørsted förvärvar en 45-procentig ägarandel i Liquid Wind AB:s e-metanolprojekt FlagshipONE. Liquid Wind planerar att etablera en rad anläggningar runt om i Sverige för att fasa ut fossila bränslen inom sjöfartssektorn, varav FlagshipONE blir den första.

Utöver FlagshipONE är Ørsted engagerat i en växande skara projekt inom förnybar vätgas och Power-to-X – varav flera med målsättningen att fasa ut fossila bränslen inom sjöfarten.

FlagshipONE kommer att ha en elektrolysator med en kapacitet på omkring 70 MW och förväntas producera 50 000 ton e-metanol per år av förnybar vätgas och biogent CO₂. Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft och koldioxid omvandlas till fartygsbränsle. Grön vätgas genereras från vindkraften och kombineras med återanvänd biogen koldioxid från kraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik där även FlagshipONE kommer att ligga, skriver Liquid Wind i ett pressmeddelande om tillkännagivandet av samarbetet.

– Ørsted har en strategisk ambition om att bygga en globalt ledande position inom hållbara bränslen och förnybar vätgas, och vår investering i FlagshipONE är ett bevis på att vi agerar på vår ambition. Precis som vi gjorde inom havsbaserad vindkraft, är vi på Ørsted också redo att bli en viktig drivkraft inom hållbara bränslen. Här kan vi spela en viktig roll genom att fasa ut fossila bränslen inom sjöfartssektorn som är en av de svåraste att ställa om, säger Martin Neubert, vice VD och CCO på Ørsted.

Ørsted och Liquid Wind AB förväntas driftsätta FlagshipONE under 2024, med förbehåll för slutligt investeringsbeslut som kan komma redan år 2022.

– Vi är väldigt nöjda med möjligheten att ingå ett partnerskap med Ørsted, en global ledare inom hållbarhet som också värdesätter e-metanol som ersättare till dagens fossila bränslen inom sjöfartssektorn. Ørsteds intresse visar, hur långt Liquid Wind har kommit och är ett bevis på den nyckelroll som elektrobränsle kommer att spela i den gröna omställningen. Vårt klimatneutrala fartygsbränsle kommer att möjliggöra sjöfartssektorns gröna omställning genom att sänka koldioxidutsläppen med mer än 90 %. FlagshipONE blir vår första anläggning, och Liquid Winds ambition är att signifikant skala upp antalet anläggningar över hela världen till 2050, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind AB.

Anders Nordstrøm, chef för Ørsteds vätgas- och Power-to-X-verksamhet, kommenterar samarbetet:

– Genom att samarbeta med Liquid Wind på FlagshipONE går vi in i ett av de mest lovande och spännande projekten för att leverera e-metanol i stor skala och främja utfasningen av fossila bränslen inom sjöfarten såväl som andra sektorer. Med rätt lagstiftningsramverk och samhällsstöd kan FlagshipONE bli en av världens första storskaliga e-metanolanläggningar samt en viktig förstärkning av Ørsteds växande portfölj av projekt inom vätgas och Power-to-X.

Fakta:

  • Enligt Internationella energiorganet (IEA) har utsläppen från sjöfarten ökat med 40 % från 2000 till 2019 och står idag för 2 % av världens energirelaterade växthusgasutsläpp.
  • Sjöfartssektorn behöver nya typer av bränslen för att kunna minska sin klimatpåverkan.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!