Energi
3 min lästid

PowerCell satsar på egen vätgasframställning

3:e januari 2022, 10:37
PowerCell satsar på egen vätgasframställning
Solceller. Bild: Pixabay
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Bolaget har beslutat att utrusta sin befintliga anläggning i Göteborg med en helt integrerad solcellsbaserad lösning för egen framställning av grön vätgas. Installationen kommer att tjäna som industriell testbädd för affärsutveckling och bidra till att PowerCell blir självförsörjande på vätgas.

– Genom den här installationen kommer vi att både kunna öka vår försäljning och accelerera vår hållbarhet, säger Richard Berkling, vd för PowerCell Sweden AB.

Installationen består av solcellspaneler som kommer att monteras på PowerCells anläggning på Ruskvädersgatan i Göteborg samt en elektrolysör som omvandlar solenergin till grön vätgas. Den framställda vätgasen kommer bland annat att användas i PowerCells laboratorium som är norra Europas största vätgaslaboratorium. Idag får PowerCell sin vätgas levererad med lastbil från externa leverantörer. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Med den här installationen kommer vi att kunna ersätta den köpta vätgasen med egenproducerad vätgas vilket kommer att minska antalet miljöpåverkande lastbilstransporter till vår anläggning. Vi kommer också att använda vätgasen för att med hjälp av ett av våra egna stationära bränslecellsbaserade kraftsystem framställa el som kan användas både som reservkraft och för att driva olika applikationer, såsom laddning av elbilar, säger Richard Berkling, vd för PowerCell Sweden AB.

Förutom att förse PowerCell med egen vätgas och elenergi kommer installationen också att fungera som en kombinerad testbädd och demonstrationsanläggning för decentraliserade, hållbara energisystem för kunder och andra intressenter.

– Vi behöver på ett mer handfast sätt visa marknaden att teknologi, produkter och integrerade lösningar finns att tillgå redan idag och att man inte behöver vänta till 2025 eller 2030 som vi ibland hör när det gäller åtaganden om ökad hållbarhet. Nu går vi före och sänker tröskeln för intresserade kunder genom att visa att såväl riskerna som komplexiteten minskar när de kan köpa den här typen av kompletta installationer. Genom att också kunna visa våra kunder hur dessa fungerar i praktiken får vi en unik möjlighet att erbjuda dem kompletta anläggningar för framställning av grön vätgas, säger Richard Berkling.

Den beslutade installationen kommer att nyttjas utifrån behov och tillgång på energi. När tillgången på solenergi är god eller elpriserna i det fasta nätet är väldigt låga, kommer vätgas produceras som därefter lagras lokalt för användning vid senare tillfälle.

– En av de stora fördelarna med vätgas är att den gör det möjligt att flytta energi i tid och rum. När det råder överskott på el kan energin omvandlas till vätgas som lagrad kan användas senare lokalt eller på annan plats, säger Richard Berkling.

För slutgiltigt genomförande behöver PowerCell tillämpliga myndighetsgodkännanden såsom bygglov bland annat.  

#powercell #solceller #vätgas
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0