Energi
14:e mars 20182 min lästid

Ökad sysselsättning i energisektorn

14:e mars 20182 min lästid
Ökad sysselsättning i energisektorn
Energisektorn lämnar en stark jobbprognos för våren. Bildkälla: ManpowerGroup
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Arbetsgivare i energisektorn förväntar sig många fler jobbtillfällen under våren. Sysselsättningstrenden för det andra kvartalet ligger på +14 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare i energisektorn lämnar en stark jobbprognos för våren. Generellt i Sverige ser vi en arbetsmarknad som digitaliseras i snabb takt, vilket ställer krav på företagsledare att rekrytera talanger med förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för energisektorn är +14 procent, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig många fler jobbtillfällen under våren. Det är en ökning jämfört med samma kvartal förra året, då jobbprognosen låg på +9 procent. Sysselsättningstrenden för hela Sverige är +2 procent.

Urstark arbetsmarknad i hotell- och restaurangbranschen

Sju av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern inleder året med positiva jobbprognoser. Precis som föregående kvartal så återfinns de mest optimistiska arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen, som rapporterar en sysselsättningstrend på +18 procent. Däremot signalerar arbetsgivare i byggbranschen samt finans-, fastighets- och uppdragssektorn att efterfrågan på arbetskraft minskar under det kommande kvartalet.

– Digitaliseringen påverkar branscher på olika sätt och i olika takt, men generellt kan man säga att mjuka färdigheter blir allt viktigare på den nya arbetsmarknaden. God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning, säger Lars Forseth.

Branscherna med starkast jobbprognoser

1. Hotell- och restaurangbranschen, +18 procent
2. Energisektorn, +14 procent
3. Parti- och detaljhandeln, +7 procent

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0