Energi
1 min lästid

Teknikbolag får 151 miljoner i investeringsstöd till nya miljardanläggningen

24:e november 2021, 11:49
Teknikbolag får 151 miljoner i investeringsstöd till nya miljardanläggningen
Produktionsanläggningen ska ligga på Övik Energis mark i anslutning till Hörneborgsverket. Bild: Övik Energi
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Nu står det klart att Liquid Wind får 151 miljoner i investeringsbidrag från Klimatklivet till bygget av miljardanläggningen FlagshipONE. FlagshipONE blir Sveriges första produktionsanläggning av e-metanol i anslutning till Övik Energis kraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik.

Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft omvandlas till fartygsbränsle. För detta framställs grön vätgas som kombineras med återvunnen biogen koldioxid från kraftvärmeverket, vilket innebär att e-metanolen blir fossilfri.

– Investeringsbidraget ger Liquid Wind en fantastisk möjlighet att snabbt implementera den första av många anläggningar. Det ger oss möjlighet att utnyttja resurser som redan finns i Sverige för att producera ett bränsle som ersätter fossila, importerade bränslen idag, säger Claes Fredriksson, vd för Liquid Wind, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Med e-metanol som ersättning kommer koldioxidutsläppen minska med över 90 procent Det positiva beslutet från Naturvårdsverkets Klimatklivet gör att Liquid Wind och våra samarbetspartners kan accelerera omställningen mot gröna bränslen.

Med den nya anläggningen kommer Liquid Wind att tillföra marknaden 50 000 ton förnybart och fossilfritt bränsle årligen för sjöfarten.

#e-metanol #fartygsbränsle #flagshipone #fossilfritt bränsle #investering #liquid wind #övik energi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0