Energi
2 min lästid

Stor utbyggnad av förnybar elproduktion i södra Sverige

8:e november 2021, 07:55
Stor utbyggnad av förnybar elproduktion i södra Sverige
Vindkraftverk. Foto: Svensk Vindenergi
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Den planerade utbyggnaden av storskalig vindkraft ökar starkt i södra Sverige.

– De senaste fyra åren har ett 40-tal elproducenter, med en total effekt om 2 500 megawatt, ansökt om att ansluta landbaserad vindkraft till våra regionnät i elområde 3 och 4. Det motsvarar förbrukningen hos nästan 400 000 eluppvärmda normalvillor, säger Martin Höhler, vd för E.ON Energidistribution, i ett pressmeddelande från energikoncernen.

Flest ansökningar ser E.ON i elområde 4 – Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och Västra Götalands län – på drygt 1 400 megawatt, motsvarande cirka 250 000 eluppvärmda normalvillor.

Den största ökningen av ansökningar om anslutning till regionnätet gäller dock havsbaserad vindkraft, vilken skulle tillföra ytterligare 1700 megawatt.

-Förnybar elproduktion växer exponentiellt i elområde 4. Det är mycket glädjande. Tillgång till grön el är en förutsättning för landets framtida konkurrenskraft och energiproduktionen i södra Sverige måste utan tvekan skalas upp rejält, säger Martin Höhler.

Även solenergin slår rekord i elområde 4. Enligt Martin Höhler finns stort intresset för att etablera solcellsparker, varav vissa av dem storskaliga med effekter upp till 75 megawatt.

-Fram till augusti i år har vi anslutit 70 megawatt solenergi till E.ONs nät. Det motsvarar årsförbrukningen för ungefär 3 500 villor. Bara under juni månad anslöts 16 megawatt, att jämföra med det tidigare rekordet på 10 megawatt från september i fjol. Och vi ser inga tecken på avmattning. Tvärtom indikerar våra orderböcker att utvecklingen tagit rejäl fart.

Haussen på marknaden för förnybar el ställer nya krav på regionnätet. E.ON satsar därför stort på att förstärka och bygga ut kapaciteten. Mellan 2016 och 2019 investerade E.ON nästan 13 miljarder kronor i bolagets svenska elnät och satsningarna fortsätter.

– Vi är medvetna om vår nyckelroll. Genom att utveckla elnäten driver vi energi- och klimatomställningen, samtidigt som vi skapar förutsättningar för tillväxt genom elektrifiering. Mellan 2020 och 2023 investerar vi ytterligare 16 miljarder kronor i våra elnät, säger Martin Höhler.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0