Energi
2 min lästid

Företag vill bygga 300 meter höga vindkraftverk

2:a november 2021, 12:30
Företag vill bygga 300 meter höga vindkraftverk
Bilden har ingenting med artikeln att göra. Photo: Dayanara Nacion / Unsplash
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Vindkraftsbolaget WPD Scandinavia har planer på att bygga 32 vindkraftverk med en totalhöjd på 290 meter höga i området Stormossen som sträcker sig över Sandviken, Hofors och Avesta kommun. Nu är projektet ute på samråd.

Planerna på en vindkraftpark vid Stormossen var inte lönsamma 2008 när WPD sökte och hade samråd i området. Men de 16 vindkraftverken med en höjd om 150 var för små för att få lönsamhet i Stormossens projektområde.

Nu gör WPD ett nytt försök. Denna gång med ny teknik och högre och fler verk. Vindparken omfattar 32 vindkraftverk på en totalhökd om högst 290 meter höga. Bygget, som tidigast kan komma i gång om sju år, är just nu ute på samråd.

– Försvaret, flyget och telekombolaget har i det här skedet heller inget att erinra, terrängen är flack och det gör att vindkraftverken kommer att synas mindre än om det stått uppe på höjder, säger Maria Röske, vd för vindkraftsbolaget WPD Scandinavia, till Gefle Dagblad.

Enligt företaget skulle vindkraftsparken ge en årsproduktion på ca 842 GWh vilket räcker för att försörja drygt 168 000 villor med hushållsel. Samrådsmöten kommer att hållas på tre olika platser, i Hästbo bygdegård, Österfärnebo och Horndal den 16, 17 och 18 november.

– Vi förväntar oss en konstruktiv dialog där vi får berätta om vad vi ska göra och varför, säger Maria Röske till tidningen.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0