Energi
2 min lästid

Polarbröd köper ytterligare vindkraftverk

1:a november 2021, 13:03
Polarbröd köper ytterligare vindkraftverk
Pressbild: Polarbröd vindkraft.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Polarbröd köper nu sitt femte vindkraftverk. Investeringen innebär att koncernen producerar mer förnybar energi än vad den använder och därmed överträffar företaget sitt mål att vara självförsörjande på förnybar energi. Kontraktet signerades veckan innan övertagandet den 1 november, enligt ett pressmeddelande från Polarbröd.

Polarbrödkoncernens energibolag Polarkraft har förvärvat ytterligare ett kraftverk i vindkraftsparken Bösjövarden, där tre av bolagets fyra befintliga vindkraftverk står. Namnet på det nya vindkraftverket är “Nova”.

– Det känns fantastiskt att välkomna Nova till Polarbröd. Klimatet och uthållig försörjning är vår tids kanske största ödesfråga och vi måste därför bygga långsiktigt hållbart. Polarbröd har bakat bröd i generationer och vi utökar nu vår satsning på förnybar energi för att kunna leverera både gott och hållbart producerat bröd i generationer framåt. Ytterligare ett exempel på våra satsningar på förnybar energi är installationen av solpaneler på en fastighet i Luleå som blev nominerad till Solenergipriset 2021, säger Cindy Kite, hållbarhetschef på Polarbröd.

2012 sjösatte Polarbröd en tioårsplan med målet att vara självförsörjande på energi till 2022. De fyra första vindkraftverken var dimensionerade för att täcka bageriernas energibehov. Med Nova uppfyller och överträffar man målet för hela koncernen eftersom Polarbröd nu kommer att producera mer förnybar energi än vad koncernen använder.

– Vi är på väg tillbaka, med kraft! Överskottet ger oss utrymme att fortsätta vår hållbara tillväxtresa och baka där energin finns. Vi har börjat provbaka i vårt nya bageri och ser fram emot att snart kunna erbjuda konsumenterna färskt bröd från Älvsbyn igen, från en koncern som är mer än självförsörjande på förnybar energi, säger Lars Wikman, styrelseordförande i Polarkraft och vd på Polarrenen.

Fakta om Polarbröds nya vindkraftverk

  • 2,5 MW turbin med årsproduktion över 7 000 000 kWh.
  • Byggdes 2014.
  • Har döpts av Polarbröd till Nova som betyder “ny” på latin. En nova kallas även en stjärna som under en period ökar sin ljusstyrka kraftigt.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0