EnergiKommunalt veto stoppar hundratals vindkraftverk
18/10/2021 2min lästid

Kommunalt veto stoppar hundratals vindkraftverk

18/10/2021 2min lästid
Kommunalt veto stoppar hundratals vindkraftverk

Foto: Andreas Klinke Johannsen / Flickr

För att se över det kommunala vetot tillsattes en utredning förra året som nu är ute på remiss.

Över 1 200 vindkraftverk har stoppats av det kommunala vetot de senaste åren. Vindkraftsbranschen och regeringen är missnöjda med vetot, som nu ses över i en utredning som är ute på remiss.

För att nå 100 procent förnybar elproduktion till 2040 så behövs vindkraften, men kommuner kommer ofta in i processerna med ett veto mot etableringarna. Det har stoppat åtminstone 1 223 vindkraftsverk mellan 2014 och första halvan av 2020, vilket motsvarar 21 procent.

En av de kommuner som sagt nej är Trelleborg.

– Vi vill inte förstöra vår fantastiska kust med vindkraftverk, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun som nyligen stoppat förslaget om 25–33 vindkraftverk till havs mellan Smygehamn och Abbekås.

Samtidigt konstaterar Energimyndigheten att elbehovet förväntas öka och att det kommer att behövas en utbyggnad motsvarande 4000 vindkraftverk för att nå det nationellt uppsatta målet till år 2040.

Men Trelleborgs kommun låter sig inte påverkas.

– Regeringen har fattat så dåliga beslut kring energiproduktionen i Sverige att vi måste köra ett oljeeldat kolkraftverk i Karlshamn. Det kan det inte ligga på vår kommun att ta ansvar för regeringens misslyckande i energipolitiken, säger Mikael Rubin till SVT.

I en utredning som ser över vetot och som nu är ute på remiss föreslås bland annat att en del av ersättningen för vindkraft ska bli kvar i kommuner där verken byggs.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!